Mii de turiști salvați sau ajutați de salvamontiști

Consiliul Serviciilor Publice Salvamont a centralizat activitatea pe trimestru III al acestui an, trimestru corespunzător perioadei de vârf a sezonului de vară, a celor 34 de structuri salvamont locale și judeţene din cele 24 de județe cu zonă turistică montană din România. În statistică intră și posturile de salvare montană locale din Valea Jiului, respectiv Petroșani, Lupeni și Uricani, dar și Serviciul Județean Salvamont Hunedoara.

salvamont

Astfel, serviciile publice salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 250 – 550 de salvamontişti, zilnic, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe traseele turistice alpine şi în punctele medicale şi de intervenţie ale posturilor şi bazelor salvamont.

În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 1.437 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical , acţiuni în care au fost salvate peste 1.604 persoane. Dintre acestea , 352 de cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă terestre , iar 9 cazuri celor aero.

Un procent de aproape 70 % dintre acţiuni au fost anunțate prin Dispeceratul Național Salvamont, direct sau redirecționate prin Serviciul Unic de Urgență 112, iar restul fiind anunțate direct echipelor salvamont.

Au fost primite peste 3.791 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană , dintre acestea , 1.489 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont, restul de 2.292 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

În total, peste 5.400 de persoane au beneficiat direct de sprijinul echipelor salvamont din întreaga țară , fără a lua în calcul miile de participanții la concursurile organizate pe munte și asistate de serviciile salvamont .

De asemenea, au fost realizate peste 12.000 de acţiuni specifice de patrulare şi asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

[slideshow_deploy id=’27028′]