Programul ‘Casa Verde’ pentru persoanele fizice, suplimentat cu 20 de milioane de lei. 3.000 de noi beneficiari pot accesa programul

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a suplimentat cu 20 de milioane de lei bugetul alocat populației pentru programul ‘Casa Verde’, iar în aceste condiții 3.000 de noi beneficiari vor putea accesa acest program, a anunțat MMAP.

casa_verde_02-605x

Bugetul acestui program a fost suplimentat de la 60 de milioane de lei la 80 de milioane de lei.

‘Mă bucură deosebit de mult interesul mare pe care populația l-a arătat pentru programul ‘Casa Verde’, unul dintre piloanele importante ale abordării pe care Ministerul Mediului a avut-o în acest an pentru a susține tranziția către economia verde în România. Pentru că bugetul alocat deja s-a epuizat în unele județe și pentru a răspunde numărului mare de cereri depuse la sediile agențiilor locale de protecția mediului, am decis astăzi suplimentarea, la nivel național, a bugetului ‘Casa Verde’ destinat persoanelor fizice. Vrem să venim astfel în întâmpinarea cât mai multor români care aleg să folosească energiile regenerabile pentru încălzirea locuințelor’, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Bugetul alocat a fost repartizat pe fiecare județ, în funcție de numărul de locuitori al acestuia.

Programul ”Casa Verde” a demarat luni, 10 octombrie 2016, iar până la această oră a fost epuizată circa 65,8% din suma pusă la dispoziție de MMAP prin AFM, înainte de suplimentarea decisă miercuri.

Luni, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului ‘Casa Verde’ din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanțare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiză a modului de desfășurare din primele zile.

Programul ”Casa Verde” a demarat după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 — 24 octombrie, populația poate depune dosarele de finanțare, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populația poate beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanțate pentru populație prin ‘Casa Verde’ sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cei care doresc să aplice pentru a obține finanțare prin ‘Casa Verde’ trebuie să urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului, iar ulterior pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanțare cu AFM. Pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

În ceea ce privește programul ‘Casa Verde’ pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiune de finanțare în intervalul 17 octombrie — 14 noiembrie. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei erau destinate populației și 34 de milioane lei persoanelor juridice.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’17636′]