Tinerii artiști ai Liceului ”Sigismund Toduță” din Deva aduc arta în spații neconvenționale, la Petroșani

oprea-aztekÎntr-o societate aflată în viteză, puține sunt din păcate momentele în care publicul răspunde, cu consecvență, evenimentelor culturale organizate în spații convenționale (săli de spectacol, galerii de artă etc.). Această constatare i-a determinat pe tinerii care studiază artele plastice la singurul liceu de profil din județul Hunedoara, împreună cu profesorii coordonatori să caute alte soluții, neconvenționale, pentru a aduce lucrările realizate cu migală și pasiune în cadrul mai multor tabere artistice care au avut loc în diverse locații din țară în acest an, la ”întâlnirea” cu publicul.

Un astfel de eveniment s-a consumat vineri, 14 octombrie, la Cafeneaua Aztek din centrul municipiului Petroșani, o locație, de altfel, cunoscută pentru găzduirea de diverse acțiuni culturale. De data aceasta, pe simezele improvizate ale pereților cafenelei au fost urcate lucrările realizate de zeci de tineri artiști, elevi ai Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva, coordonați de profesorii de specialitate Ana Iancu, Cătăin Dragomir și Daniel Bocșe.

Jurnalistul și artistul plastic Sorin Oprea, organizator al acestui inedit eveniment cultural, spune că vernisarea unei expoziții de artă într-un pub este un fapt cât se poate de firesc. ”Sigur că, în general, întâlnirea cu arta plastică presupune în mod clasic, cadrul elegant al unei galerii de artă. Experiențele din ultimii ani ne-au demonstrat însă că vernisarea unor expoziții de artă la galerie nu mai constituie, din nefericire, acel spațiu suficient și necesar în care producătorul și consumatorul de artă de bună calitate își dau întâlnire, iar publicul prezent la acest gen de eveniment este din ce în ce mai ”subțire”. Ne-am pus desigur întrebarea, de ce se întâmplă acest lucru și, mai ales, ce trebuie făcut, pentru a veni în întâmpinarea publicului care rămâne totuși un iubitor al artelor. Răspunsul cât se pote de simplu a fost acela care ne-a determinat să și trecem la acțiune. Produsele de artă plastică pot și trebuie să ajungă la public prin intermediul spațiilor neconvenționale, iar o cafenea este un loc cât se poate de bine definit pentru acest scop. Le mulțumim celor de la Aztek Cafe Petroșani pentru că oferă tinerilor artiști șansa de a se întâlni cu publicul consumator de artă în acest spațiu, iar pe toți cei care doresc să se bucure de câteva tablouri absolut fabuloase create de tinerii de la Liceul de Artă din Deva îi invităm la o cafea în decorul artistic al Cafe Aztek Petroșani”, ne-a declarat Sorin Oprea.

Expoziția de la Aztek Cafe este permanentă și poate fi ”gustată” zi de zi, între orele 9,00 și 22,00 la cafeneaua artelor din Petroșani, împreună cu o cafea, de asemenea, de cea mai bună calitate.

[slideshow_deploy id=’19661′]