Copiii au ajuns să stea la orele de curs înfofoliți mai ceva ca la Polul Nord. Cu saci de dormit, pături ori două – trei jachete de iarnă, aşa se face şcoală la Petroşani.

Primarul cere demisii, cei vizați țin robinetul de la termoficare închis. În acest război singurele victime sunt copiii nevinovați.

frig_clasa_02172300

La primele ore ale dimineții este cel mai rău spun copiii, pentru că în sălile de clase abia se ating câteva grade cu plus. Aproape că este în zadar efortul directorilor care au utilat școlile cu radiatoare și aeroterme electrice, pentru că  sălile sunt mari și aparatele de încălzit nu fac față. Situația este îngrijorătoare și a fost provocată de refuzul Complexului Energetic Hunedoara de a livra agent termic societăților de termoficare aflate în administrarea primăriilor. Oficial, refuzul vine ca urmare a sumelor exorbitante pe care CEH le are de încasat de la termoficări. În realitate, CEH nu are stocurile de cărbune necesare pentru ca Termocentrala Paroșeni să funcționeze astfel încât să asigure agent termic primar pentru termoficări. Ciondăneala face victime printre miile de școlari care învață în Petroșani, unde instituțiile subordonate municipalității erau branșate la rețeaua de agent termic livrat în sistem centralizat. ”Pe noi ne afectează indolența politicienilor, pentru că suntem siguri că nici la primar în birou și nici la directorul Complexului Energetic Hunedoara, dimineața, la ora opt, nu sunt șase grade Celsius”, spune unul dintre dascăli.
Directorul unuia dintre liceele din Petroșani speră ca de la începutul săptămânii viitoare să se livreze agent termic, altfel va fi nevoit să scurteze orele. ”Deocamdată ne încălzim cu radiatoare și aeroterme, eu am discutat și cu copiii, zilnic discutăm să vedem ce facem, scurtăm orele sau suspendăm cursurile. În două săptămâni dăm drumul la centrala proprie iar la Școala Generală ”Avram Stanca” (n.r. unitate subordonată) o să avem căldură de luni. Chiar afară nu sunt, în fiecare clasă e câte o aerotermă”, a declarat Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani.
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că s-a anticipat încă din primăvară că vor fi probleme cu energia termică livrată de CEH. Școlile au fost utilate cu centrale proprii pe gaz, însă la unele se va da drumul în acestă săptămână iar la altele peste două săptămâni. ”Cunosc situația, noi am făcut tot ce am putut, dar suntem condiționați și de alți factori, de unele autorizații pentru a pune în funcțiune centralele pe gaz. Știu că este rece în clase, merg zilnic în școli, îmi duc copilul la școală și, într-adevăr, este frig. Am discutat și cu directorii să ia măsuri până când vor fi puse în funcțiune toate centralele” explică primarul Iacob-Ridzi.
[slideshow_deploy id=’19661′]