O replică a documentului de donație a domeniului Hunedoarei, expusă la Castelul Corvinilor

O replică a documentului prin care, la data de 18 octombrie 1409, cneazul Voicu a primit în dar domeniul Hunedoarei de la regele Ungariei Sigismund de Luxemburg a fost prezentată, marți, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie din localitate.

castel

„Ziua de 18 octombrie este una foarte importantă pentru castel. Este data la care, în anul 1409, Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, a dăruit domeniul Hunedoarei, probabil și o mică cetate, lui Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara. Am pus în scenă, cu ajutorul Cavalerilor de Hunedoara, acest episod în care cneazul Voicu primește actul de donație al domeniului Hunedoarei de la trimisul regelui Ungariei’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Arheologie Hunedoara, Sorin Tincu.

Astfel, aproape 70 de elevi și profesorii lor de istorie s-au reunit în curtea castelului și au asistat la ceremonia de predare a documentului, tot aici fiind amenajată o vitrină în care au fost expuse o replică după actul original de donație, precum și traducerea acestuia în trei limbi, respectiv română, engleză și maghiară. „Ne propunem ca evenimentele care vizează familia Corvinilor să le punem în valoare, să strângem legătura cu profesorii de istorie și să facem chiar cursuri de istorie locală, chestiuni pe care elevii nu le învață la școală’, a adăugat Sorin Tincu.

Este pentru prima dată când ziua de 18 octombrie 1409 este comemorată la Castelul Corvinilor din Hunedoara, conducerea muzeului propunându-și să organizeze și alte acțiuni culturale care au legătură cu familia Corvinilor.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’27126′]