Lucrezi în timpul suspendării contractului de muncă? Riști să fii amendat

Activitatea plătită pe care un salariat o face pentru angajator, deși contractul său individual de muncă este suspendat, este considerată de-acum tot muncă la negru. Interpretarea legală aparține judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care au stabilit că, într-o asemenea situație, inspectorii de muncă sunt îndreptățiți să dea amenzi.

munca-la-negru

Munca prestată în perioada de suspendare a contractului individual este considerată, conform Deciziei ICCJ nr. 20/2016, a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, muncă la negru. Mai exact, chiar dacă între părți s-a încheiat un contract individual de muncă, lucrul în timpul suspendării reprezintă o activitate plătită și nedeclarată autorităților.

„Prin raportare la prevederile legale, luând în considerare cele reținute de Curtea Constituțională și având în vedere scopul pentru care a fost instituită obligația de a primi la muncă numai persoane cu care angajatorul a încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă, în stabilirea înțelesului textului legal prezintă importanță faptul că, deși era încheiat un contract individual de muncă, acesta era suspendat, dar angajatul/salariatul a fost descoperit prestând activitate în favoarea angajatorului. Acesta reprezintă tot o formă de «muncă la negru» pentru că este prestată o activitate plătită, dar care nu este declarată autorității publice”, se lămurește în decizia amintită.

Concret, magistrații au stabilit o interpretare obligatorie pentru toate instanțele din țară cu privire la sancționarea angajatorului care folosește salariați în timpul suspendării contractelor lor de muncă. În acest sens, se arată că munca prestată în perioada de suspendare este asimilată situației în care nu există, practic, un contract încheiat între părți.

Pe de o parte, în baza acestei interpretări, dacă identifică până la cinci persoane care lucrează în perioada suspendării, inspectorii de muncă au dreptul să sancționeze angajatorul cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare individ. Pe de altă parte, având în vedere raționamentul Înaltei Curți, regula poate fi aplicată, în egală măsură, și când vine vorba de sancționarea salariaților. Codul muncii prevede că persoanele care prestează muncă fără a încheia un contract individual (deci și atunci când lucrul este făcut în perioada de suspendare a unui contract) riscă să fie amendate cu cel puțin 500 și cel mult 1.000 de lei.

Inspecția Muncii nu ignoră munca la negru nici când este vorba de angajator, nici când este vorba de salariat, așa cum reiese dintr-un raport pe anul trecut, de exemplu. În cursul anului 2015, peste 3.000 de angajatori au fost amendați pentru munca fără forme legale, în timp ce peste 1.500 de muncitori au fost, de asemenea, sancționați pentru lucrul la negru. În 2014, peste 4.200 de angajatori și peste 1.700 de muncitori au fost sancționați.

avocatnet.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]