CEH trebuie să plătească 3000 de lei pentru discriminare

Curtea Supremă a respins recursul formulat de Complexul Energetic Hunedoara împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Anul 2013 a fost caracterizat la nivelul Societăţii Naţionale a Huilei de angajări.

mineri angajari

După zeci de ani, la minele din Valea Jiului au avut loc angajări, dar şi acestea au debutat cu stângul.  Criteriile au fost stabilite de conducerea societăţii, iar unele dintre acestea au intrat în vizorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Complexul Energetic Hunedoara a primit o amendă de la CNCD drept pentru care au apelat la instanţă. 3000 de lei va trebui să plătească Complexul Energetic Hunedoara ca amendă contravenţională pentru nerespectarea anumitor condiţii. Astfel, pentru angajările din luna mai de la Mina Lupeni, CEH a stabilit mai multe condiţii, iar CNCD a a dispus – prin Nota de autosesizare nr. 3682/29.05.2013 – începerea din oficiu a unei analize de discriminare pe criterii de vârstă, domiciliu şi ţinută. Cei de la Complexul Energetic Hunedoara au pierdut procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia. Aceştia au făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins acţiunea.

“Respinge recursul declarat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. prin Sucursala Divizia Minieră, prin administrator judiciar Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova împotriva Sentinţei nr.147 din 6 iunie 2014 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în soluţia Curţii Supreme.

Regulamentul de concurs impunea o notă finală minimă de promovare a concursului de angajare – 6, la obţinerea căreia contribuia, în proporţie de 50%, şi proba de analiză a dosarului bazată pe notele obţinute în raport cu criteriile domiciliului şi vârstei. Acest lucru contravene cu regulile de combatere a discriminării. În privinţa criteriului „vârstă”, regulamentul prevedea o pondere de 30% din nota finală, punctajul însă fiind acordat diferenţiat în funcţie de categoria de vârstă a partici­pantului, astfel: 18 – 22 de ani – 10 puncte; 22 – 24 de ani – 15 puncte; 24 – 26 de ani – 20 de puncte; 26 – 28 de ani – 15 puncte; 28 – 30 de ani – 10 puncte; peste 30 de ani – 1 punct.

[slideshow_deploy id=’20328′]