Ministerul Dezvoltării așteaptă proiecte din Valea Jiului

Ministerul Dezvoltării așteaptă ca autoritățile locale din Valea Jiului să depună proiecte de dezvoltare în vederea obținerii de finanțare. Potrivit vicepremierului, Vasile Dîncu, doar proiectele turistice la scară mică sunt eligile la finanţare pe fonduri europene.

Imagini pentru Vasile Dîncu

“Având în vedere dimensiunile bugetului, concetrarea teritorială a resurselor financiare şi a acţiunilor se va realiza un număr limitat de obiective de patrimoniu cu potenţial turistic, de importanţă mondială, naţională şi locală, indiferent de localizarea din mediul urban sau rural, pentru care impactul economic rezultat în urma implementării este clar demonstrat. Pentru a fi eligibile prin POR, este necesar ca proiectele să respecte prevederile programului şi să parcurgă toate etapele prevăzute. Astfel, printre cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere se numără: (…) vor fi finanţate numai proiectele la scară mică. Astfel valoarea proiectului nu trebuie să depăşească 5 milioane de euro. În cazul obiectivelor aflate pe lista UNESCO, valoarea maximă a proiectelor nu trebuie să depăşească 10 milioane euro. Impactul economic rezultat în urma implementării trebuie să fie clar demonstrat. Astfel, vor avea prioritate la finanţare acele obiective de patrimoniu localizate în teritorii conectate la creşterea economică, a căror restaurare va contribui în mod direct la creşterea competitivităţi arealului în care sunt localizate. Obiectivul de patrimoniu este inclus în circuitul public, activităţile vizează obiective de patrimoniu cultural imobil, implementarea proiectului va contribui la îmbunătăţirea stării de conservare a obiectivului de patrimoniu şi la creşterea numărului de vizitatori”, arată vicepremierul Dîncu.

Potrivit informării “în ceea ce priveşte proiectele din domeniul turismului, implementate în perioada 2007-2013, în judeţul Hunedoara, vă informăm, că prin Programul Operaţional Regional 2007 -2013, au fost finanţate 17 proiecte, în valoare totală de 143,56 milioane lei, din care 80,7 milioane lei contribuţie UE. De asemenea, menţionăm că cele 17 proiecte sunt finalizate din punct de vedere tehnic, având plata finală efectuată”.

“În cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, nu este finanțat niciun obiectiv de investiții din județul Hunedoara, inclus în domeniul specific “construcția/extinderea reabilitarea infrastructurii turistice dezvoltată de autoritățile publice locale ca instrument de punere în valoare a potențialului turistic local pentru obiectivele de investiții aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrative-teritoriale sau în administrarea acestora””, mai arată vicepremierul Vasile Dîncu.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]

 



(Următoarea știre) »