100 de ani de la luptele duse de generalul Ioan Dragalina în Defileul Jiului

În octombrie 1916, în momente grele pentru trupele române, generalul Dragalina a fost numit comandant al Armatei I, cu cartierul general la Craiova.

dragalina-general

În ordinul de zi din 11 octombrie 1916, generalul Dragalina făcea următorul apel: ”Ofițeri și soldați ai Armatei I-a române, din acest moment am luat comanda armatei și cer imperios la toți, de la General la soldat: în primul rând apărarea cu viața a sfântului pământ al țării noastre, apărarea vetrei strămoșești, a ogorului și a cinstei numelui de român. Cer la toți cea mai deplină ascultare și cea mai strictă executare a ordinelor. Trupa care nu înaintează, să moară pe loc.”

În anul 1916, înainte ca România să intre în Primul Război Mondial de partea Antantei, generalul Ioan Dragalina a fost numit comandant al Diviziei I de Infanterie, care își avea sediul la Drobeta Turnu Severin. La 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei, iar în noaptea de 14/27 spre 15/28 august armata română a trecut Carpații în Transilvania.

În prima bătălie de la Jiu (10/23-16/ 29 octombrie 1916), trupele Armatei I române au respins puternica ofensivă inamică, reușind să oprească temporar, printr-o eroică rezistență a Diviziei 11 Infanterie, înaintarea inamicului spre Oltenia. Plecat în Valea Jiului pentru a lua legătura cu comandanții aflați în prima linie a frontului, generalul Dragalina este rănit grav în braț, de gloanțe, la 12 octombrie 1916. Este transportat a doua zi la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București, dar, cu toate eforturile medicilor de a-i salva viața, moare la 24 octombrie 1916 din cauza septicemiei.

Generalul Ioan Dragalina a impresionat prin temeritate și spirit de jertfă. Înclinat către ofensivă, a impus apărării executarea de contraatacuri de flanc și front prin surprindere, cu exploatarea judicioasă a avantajelor terenului. Pentru meritele dovedite în ridicarea nivelului știintific al școlii, pentru ordinea și disciplina instituite în învățământul militar, generalul Ioan Dragalina a fost decorat cu Ordinul Steaua României, clasa V-a. A fost distins, de asemenea, cu cea mai înaltă decorație de război — ”Ordinul Mihai Viteazul” clasa a III-a.

[slideshow_deploy id=’36591′]

 

 



(Următoarea știre) »