Băncile comerciale nu mai acordă finanţare pentru cărbune

Banca comercială care a împrumutat și Complexul Energtic Hunedoara nu va mai acorda finanțare societăților miniere. Societe Generale a anunţat că va renunţa din ianuarie la finanţarea centralelor electrice pe bază de cărbune şi îşi va majora sprijinul pentru proiectele de energie regenerabilă, transmite Reuters. Banca va dubla suma alocată finanţării proiectelor de energie regenerabilă cu zece miliarde de euro până în 2020.

carbune-bani

”Banca va reduce de asemenea şi împrumuturile către industria cărbunelui, astfel încât, până în 2020, proporţia cărbunelui în producţia de energie finanţată de bancă să scadă la 19%”, se arată în comunicatul SocGen.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

 

CEH a avut relaţii contractuale cu BRD. Un credit care se atârnã greu la datoriile CEH.

“Debit aferent împrumutului BCR si BRD. Proiectele de investitii de mediu la Centrala Electricã Paroseni, “schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii” si “instalatia de desulfurare a gazelor de ardere” se finanteazã prin credite în valoare totalã de 65.300.000 euro, contractate de Ministerul Finantelor Publice de la BEI (32.650.000 euro, utilizat integral), BCR (17.950.000 euro, utilizat integral) si BDR (14.700.000 euro din care s-a utilizat 12.198.217,82 euro) si subîmprumutate Complexului Energetic Hunedoara, în baza Legii nr. 121/2012 privind ratificarea Contractului de finantare dintre România si BEI, semnat la Bucuresti la 16 decembrie 2011, pentru finantarea proiectului Centrala Electricã Paroseni”, arată documentele Ministerului de Finanţe.