Platforma de depozitare a deşeurilor a trecut, oficial, în administrarea Primăriei Vulcan

Staţia de sortare a deşeurilor de la Petroşani a fost dată în administrarea Primăriei Vulcan. Consilierii judeţeni au aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre prin care au dat în administrarea Primăriei Vulcan staţia de sortare a deşeurilor de la Petroşani.

00129813_large

“Pentru rezolvarea multiplelor probleme referitoare la gestionarea deşeurilor municipale, Consiliul Judeţean  Hunedoara s-a angajat să acceseze fonduri europene pentru finanţarea Proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judetul Hunedoara”, prin Programul Operaţional Sectorial POS  Mediu. In cadrul acestui Proiect au fost realizate operaţiunile de închidere a depozitelor urbane neconforme din localitatile: Aninoasa, Călan, Deva, Hateg, Hunedoara,  Lupeni, Orăştie, Petrila şi Uroi-Rapoltu Mare şi au fost construite obiectivele: Centrul Integrat de Management al Deseurilor de la Bârcea Mare, precum şi Staţiile de sortare şi transfer a deşeurilor de la Petroşani”, arată documentele CJH.

Problemele cu care se confruntă judeţul Hunedoara din cauza deşeurilor iau amploare. Depozitul de la Bârcea nu este operaţional, iar groapa de gunoi de la Vulcan a fost închisă încă din vara acestui an.

“O problemă majoră în acest moment este faptul că, Centrul Integrat de Management al Deseurilor de la Bârcea Mare nu este atribuit în administarea unui operator economic, astfel încât acesta să devină operaţional, şi să primească spre depozitare deşeurile colectate la nivelul Judeţului Hunedoara, iar pe de altă parte, în iulie 2016 a fost sistată depunerea deşeurilor în depozitul urban neconform din Municipiul Vulcan. În aceste condiţii, urmare a discuţiilor cu conducerea Agenţiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara SMID Hunedoara, şi cu unele autorităţi ale administraţiei publice locale din judeţ,  Consiliul Judetean Hunedoara a hotărât construirea unei platforme de stocare temporara a deşeurilor în Municipiul Petrosani, pe un teren în suprafaţă de 4.000 mp, situat în Strada Minei, din Municipiul Petroşani, înscris în CF 61929-uat Petroşani şi 62286-uat Petroşani. Această platformă de stocare temporară a fost executată de către Consiliul Judeţean Hunedoara, însă după finalizare, autorităţile din Municipiul Petroşani nu au fost de acord cu preluarea administrării acesteia,  aşa cum se stabilise iniţial”, mai arată documentele CJH.

În aceste condiţii, propunem darea platformei de stocare a deşeurilor construită în Municipiul Petroşani, în administrare UAT Municipiul Vulcan, prin Consiliului Local al Municipiului Vulcan, în scopul realizării serviciului de salubrizare, respectiv a componentei de depozitare (temporară) a deşeurilor menajere în zona localităţilor din Valea Jiului, la costuri suportabile pentru populaţie. La finalizarea contractului de administrare, după efectuarea operaţiunilor de transport a cantităţilor de deşeuri stocate, la depozitul conform de la Bârcea Mare, platforma de stocare temporară de la Petroşani, revine în administrarea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara, în vederea executării lucrărilor de dezafectare/desfiinţare a platformei, ecologizării amplasamentului şi aducerii acestuia la stadiul iniţial.

[slideshow_deploy id=’27126′]