Dacian Cioloș: “ Am dori să evităm conflicte instituționale”

Premierul României, Dacian Cioloș, a sublinat că nu își dorește un conflict între autoritățile locale din Valea Jiului. Acesta este unul din motivele pentru care a fost înființată unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică.

20161104_093759

“Ne-am gândit integrăm resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finanțate din fonduri europene, cât și din bugetul de stat și să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare în mod privilegiat în aceste zone. Memorandumul stabilește constituirea unei unități guvernamentale de asistență tehnică în cadrul Cancelariei primului-ministru, dar care va avea sedii locale. Vom asigura acces la resurse financiare din fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat pe programe integrate pe aceste localități, pentru a ne asigura că sunt folosite în mod cât mai eficient. Am dori să evităm conflicte instituționale și o bătălie între localități și să îi punem să lucreze împreună pentru proiecte benefice pentru toată lumea. Să se dezvolte parcuri industriale, infrastructură de transport, socială, formare profesionale, gândind la ansamblul zonei și nu la fiecare localitate în parte”,  a declarat, la Petroșani, Dacian Cioloș, premierul României.

Așa cum au declarat în repetate rânduri, reprezentanții Guvernului susțin că Valea Jiului va avea prioritate la finanțare. Mai mult, dacă va fi nevoie, la biroul de la Petroșani vor fi detașați consultanți guvernamentali, astfel încât aceștia să sprijine autoritățile locale în scrierea unor proiecte.

“Pe fonduri europene vom avea criterii specifice pentru localitățile din această zonă. Pe unele axe vom solicita o identificare clară a alocărilor financiare, până în 2020, pentru ca aceste regiuni să știe care sunt banii care îi au la dispoziție. Dacă va fi nevoie, vom aduce experți pe anumite proiecte care trebuie rezolvate aici. Această unitate va soluționa abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental atunci când trebuie obținute anumite avize. Va fi o structură de legătură între Guvern și autoritățile locale și se va asigura că proiectele sunt gândite în mod integrat la nivel local și sunt susținute financiar la nivel central”,  a mai subliniat sursa citată.

[slideshow_deploy id=’27126′]