Președintele CJ Huneodara, Laurențiu Nistor despre problemele expuse la întâlnirea cu Primul Ministru Dacian Cioloș

ciolos-cj3Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a participat la Petroşani la deschiderea Unităţii Guvernamentale de Asistenţă Tehnică pentru Valea Jiului, dar și la dezbaterea care a avut loc în prezența  premierului Dacian Cioloş, a vicepremierului Vasile Dîncu, a consilierul de stat Ionel Dancă şi secretarului de stat în Ministerul Culturii, Oana Bogdan.

Potrivit unui comunicat al instituției județene, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a prezentat, punctual, situaţia economică dificilă în care se află judeţul Hunedoara. Acesta a arătat că, dintr-un judeţ puternic industrializat, cu peste 200.000 de angajaţi în companiile de stat în 1990, Hunedoara suferă în prezent de depopulare, de lipsa investiţiilor serioase şi a locurilor de muncă.

În același timp, Laurenţiu Nistor a cerut un răgaz mai mare pentru închiderea minelor din Lupeni şi Lonea, două capacităţi de producţie care asigură majoritatea locurilor de muncă în cele două localităţi. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a confirmat că ultima tonă de cărbune din mina Lupeni se va extrage spre finalul anului 2017, după care vor continua activităţile specifice de închidere şi conservare care se vor întinde până în 2024, evident cu un număr restrâns de angajaţi.

Laurențiu Nistor apreciază că, în aceste condiții, administrațiile locale din Valea Jiului și administrația județeană nu vor avea răgazul necesar să atragă investitori și să creeze alternative pentru ocuparea forței de muncă, fapt ce ar genera noi probleme sociale grave.

ciolos-cj2În cadrul discuțiilor, primarii din Valea Jiului au cerut, de asemenea sprijin, pentru anumite proiecte care ar asigura deschiderea Văii Jiului și dezvoltarea sa economică. Unul dintre acestea ar fi construirea de parcuri industriale. Municipiul Lupeni are, de exemplu, un teren în curs de ecologizare care se întinde pe circa 30 de hectare, însă este nevoie de fonduri pentru ridicarea de hale și infrastructură. Primarii din Valea Jiului doresc și continuarea lucrărilor la DN 66A, un drum care ar asigura o legătura directă cu sud-estul țării și oportunități pentru dezvoltarea turismului în zonele de dincolo și dincoace de Carpații Meridionali. Din păcate, DN 66A a rămas în afara master planului de transport, iar pentru continuarea lucrărilor este nevoie de reluarea procedurilor de avizare.

Potrivit președintelui Consiliului județean Hunedoara, sugestia primului-ministru și a echipei sale a fost aceea a creării unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară prin intermediului căreia primarii din Valea Jiului să poată colabora, să poate gestiona mai bine resursele financiare, să demareze proiecte comune destinate dezvoltării serviciilor publice. Acest sistem integrat ar putea contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport, sociale, de sănătate și educație. Un rol important în dezvoltarea educației ar urma să-l joace și Universitatea din Petroșani în parteneriat cu liceele tehnologice din zona Văii Jiului.

La nivel de județ, o imporantă propunere a guvernanților vizează integrarea cetăților dacice din Munții Orăștiei în rețeaua națională de turism, pentru un plus de vizibilitate.

ciolos4

[slideshow_deploy id=’36591′]



« (Știre anterioară)