Prieteni și activități noi la Asociația petrileană ”Les Amis de la France”

france1Trecerea prematură a profesorului petrilean Ionel Zmău la cele veșnice nu a generat, din fericire, abandonarea proiectului său educațional din cadrul Asociației ”Les Amis de la France” (”Prietenii Franței”). Oameni pasionați nu doar de francofonie, ci de din ce în ce mai multe laturi ale educației, artei și spectacolului, sub coordonarea noului președinte al asociației, prof. Simona Manoliu-Vitionescu au repus n mișcare activitatea din cadrul acestei apreciate organizații neguvenamentale care funcționează la nivelul Văii Jiului.

La finalul acestei săptămâni, rod al unei frumoase tradiții demarate de Asociația ”Les Amis de la France” și Clubul Copiilor, la Petrila a avut loc un nou vernisaj  de artă plastică sub genericul ”Contur 2016 – in memoriam Ionel Zmău”. Potrivit prof. Radu Chința, directorul Clubușlui Copiilor și Elevilor din Petrila, în cadrul acestei expoziții de artă au fost prezentate unui numeros public prezent, sâmbătă, 5 noiembrie, la vernisaul de la Clubul Copiilor din Petrila, lucrările realizate de un număr de 22 de copii care au participat anul acesta la tabăra de creație artistică din această vară. ”Anul acesta, copiii care studiază la cercul de artă plastică din cadrul Clubul nostru, sub coorodnarea profesorilor Cipriana Chința, Ana Maria Biro și Radu Chința, au prezentat lucrări deosebite realizate într-o tehnică specială, pointilistă. Știm că punctul are semnificația unui început. Știm acest lucru și îl înțelegem. Mai știm ca o aglomerare de puncte formează, vizual, o pată de culoare. Dacă am face un exercițiu și am realcătui lumea numai din puncte ar fi și pentru noi, adulții, o temă dificilă. Cred că elevii noștri au reușit să capteze interesul cu lucrările lor realizate în această tehnică specială”, spune prof. Radu Chința, directorul Clubului Copiilor din Petrila.

În cadrul evenimentului a fost prezentată, de asemenea, o expoziție de carte în limba franceză precum și un recital artistic prezentat de copiii din Petrila pasionați de studierea limbii franceze, într-un moment artistic organizat de Asociația ”Les Amis de la France”.

france4La acest eveniment au participat și o serie de personalități publice locale, de la numeroși profesori până la viceprimarul orașului Petrila, Dorin Curtean, de la consilieri locali și până la Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin. De altfel, acestuia din urmă i-a fost conferit de către președintele Asociației ”Les Amis de la France”, prof. Simona Manoliu Vitionescu, titlul de ”Președinte de Onoare al Asociației”. ”Este o deosebită onoare pe care oamenii minunți care țin stindardul francofoniei în România mi l-au făcut, probabil ca urmare a cunoscutei mele simpatii față de limba franceză, motiv pentru care doresc să le mulțumesc pentru acest lucru”, a spus Radu Sorin, Rectorul Universității din Petroșani. Acesta a fost, de altfel, decorat recent și în Franța, unde i-a fost atribuit atribuit titlul de Cavaler al Societe d’Ecouragement au Progres din Paris, pentru activitatea deosebitã în domeniul stiintei, de progres în cooperarea internationalã, de cercetare stiintificã internationalã.

Acțiunea de sâmbătă, 5 noiembrie 2016, deschide seria unor evenimente care vor urma încă multă vreme de acum înainte sub patronajul celor două instituții educaționale de excepție din orașul Petrila: Clubul Elevilor și Asociația ”Les Amis de la la France”.

france2

france3

france5

Vedeți mai multe fotografii de la acest eveniment accesând linkul: https://www.facebook.com/lesamisdelafrance2016/?hc_ref=NEWSFEED

[slideshow_deploy id=’27028′]