Comunicat de presă PSD Hunedoara

PNL încearcă o cosmetizare a politicii de austeritate prin care blochează creșterea veniturilor românilor

Partidul Social Democrat consideră că demersul PNL de a solicita Guvernului o nouă modificare a legii salarizării reprezintă o acțiune prin care se încearcă cosmetizarea deciziei acestui partid de a contesta la Curtea Constituțională majorările de salarii pentru medici și profesori aprobate în Parlament săptămâna trecută.
Există o duplicitate evidentă între discursul electoral al PNL și acțiunile acestui partid în plan parlamentar și guvernamental, care demonstrează intențiile liberalilor de a reveni la politicile de austeritate din timpul guvernării PDL. În ultima perioadă, Guvernul Cioloș, președintele Klaus Iohannis și reprezentanții PNL s-au opus tuturor măsurilor care ar fi putut aduce o viața mai bună pentru cetățenii români, precum Legea reducerii celor 102 taxe, Legea conversiei, Legea majorărilor de venituri pentru medici și profesori etc.
Astăzi, personalul din educație şi sănătate ar fi putut avea deja salarii mai mari cu 15%, dacă PNL nu ar fi contestat la Curtea Constituţională (CCR) legea pe care PSD a votat-o în Parlament. Contestaţiile PNL şi ale Guvernului Zero la CCR au fost acţiuni împotriva clasei de mijloc, împotriva celor care educă generaţiile viitoare şi care îi îngrijesc pe români.
În aceste condiții, nimeni nu poate să ia în serios solicitarea PNL de astăzi, după ce tocmai au blocat creşteri de salarii pentru medici şi profesori. Dacă PNL şi tehnocraţii vor rămâne la guvernare, atunci salariile românilor vor rămâne scăzute şi orice creşteri de salarii prevăzute în legea salarizării unitare vor fi amânate.
PSD consideră că orice creștere economică trebuie să se simtă și în buzunarul cetățenilor, astfel încât să aducem mai mulţi români în clasa de mijloc. În condițiile în care Guvernul va rămâne în buget cu circa 29 de miliarde lei necheltuiți, este evident că există resurse financiare pentru a susține majorările de venituri pentru medici și profesori. În aceste condiții, PSD se angajează că dacă după alegerile din 11 decembrie va forma viitorul guvern, atunci va pune în aplicare majorările veniturilor din educație și sănătate, dar și din celelalte sectoare, așa cum a prezentat în programul său de guvernare.
Astfel, PSD a indicat resursele bugetare pentru majorarea salariului minim cu 12% în 2017 și cu 40% până în 2020. De asemenea, Programul de guvernare al PSD mai prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor în medie cu 56% în următorii patru ani.
Mai mult, în 2015, guvernarea PSD a crescut salariile din Sănătate cu 25%, respectiv salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Bugetul nu s-a prăbuşit. Din contră am reuşit să creştem economia: România a fost în 2014 şi 2015 pe primele locuri la creştere economică în UE, plus am lăsat un buget cu un deficit redus. PSD a demonstrat că se poate, vom demonstra din nou dacă românii ne vor da încrederea lor pe 11 decembrie.
Săptămâna trecută Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea cu 15% a salariilor personalul din sistemul de învățământ. De asemenea, actul normativ mai dispune ca sporurile personalului medical să se raporteze la salariul în plată și nu la nivelul salarial din 2009. Toți parlamentarii PSD au susținut proiectul, în timp ce reprezentanții PNL au părăsit sala în încercarea de a boicota adoptarea legii. Imediat după aceasta Guvernul Cioloș și PNL au atacat noua lege la Curtea Constituțională. De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în mai multe rânduri împotriva majorărilor salariale susținute de PSD. Ca urmare a valului de reacții negative din partea opiniei publice, PNL a adresat Ministrului Muncii un document prin care solicită reluarea dezbaterii privind legea salarizarii, în încercarea de a atenua criticile publice.

[slideshow_deploy id=’41107′]