Antrenorul veteran s-a reîntors în ring

La 84 de ani s-a întors în sala de box și pregătește cinci tineri care au toate șansele să devină adevărați campioni. La sfârșitul acestei luni îi va arunca în luptă contra unor pugiliști din Italia. Nea Lința vrea încă o dată să demonstreze că școala românească de box este printre cele mai bune și trebuie susținută.

linta-eugen

Fără box este ca un leu în cușcă, nu-și găsește locul și chiar dacă a atins venerabila vârstă de 84 de ani, încă poate ține piept unor ”mucoși”, pe toată durata unei ședinte de antrenament. Eugen Lința are secretul care poate face un boxer să performeze, dovada fiind campionul european WBO la box, categoria semigrea, pe care l-a descoperit și pregătit la Vulcan, Valea Jiului. Alți pugiliști, antrenori ori arbitri internaționali îi datorează lui nea Eugen o părticică din succesul lor. De altfel, un elev al său, antrenor în Italia, a revenit acasă pentru a da o șansă și copiilor din mahalaua Vulcanului. Și-a deschis un club și îi pregătește pe cei dornici să îmbrățișeze acest sport. ”Daniel Zdrâncă a fost elevul meu, l-am pregătit aici și acum a revenit în țară. După 24 de ani de antrenorat în Italia a revenit și m-a chemat să-l ajut. A fost o bucurie foarte mare pentru mine și am descoperit că încă sunt tineri dornici să învețe ce este disciplina, ce înseamnă să lupți în ring și cât de mult te pregătește pentru viață acest sport bărbătesc. Am cinci copii pe care-i pregătesc împreună cu Daniel și sunt foarte talentați. Dacă merg pe acest drum și ascultă ceea ce îi învățăm, eu spun că au mari șanse să devină campioni”, spune tehnicianul din Vulcan.

 

Luptă contra italienilor

 

La finele acestei luni, la Hunedoara, urmează să aibă loc o competiție în care nea Eugen își va arunca luptătorii pregătiți zi de zi la Vulcan. Vor veni și pugiliști din Italia, grație relațiilor pe care tehnicianul Zdrâncă le are acolo, dar și din orașul gazdă. ”Elevii sunt foarte concentrați, au curaj și se pregătesc fără să iasă din cuvânt. Îi văd că sunt dornici de a intra în ring. Am un băiat de 18 ani, Alexandru, foarte bun și cred că va face impresie la categoria +91 de kilograme”, mai spune Eugen Lința.

Venerabilul tehnician din Valea Jiului recunoaște că sunt puțini care vor să mai ajute acest sport ce încă aduce faimă țării, iar școala hunedoreană de box a arătat că scoate campioni.

Eugen Lința a luptat şi câştigat zeci de medalii într-un sport în care curajul şi onoarea erau principalele calităţi ale unui sportiv. Îşi punea mănuşile într-o vreme în care să faci box însemna doar pură pasiune, dedicare şi nu avantaje financiare. Campionul european WBO la box, categoria semigrea, Alexandru Venţi Lăcătuș, un sportiv recunoscut în lume a fost pregătit de Eugen Linţa. Din mâna lui au ieşit campioni naţionali şi internaţionali.

[slideshow_deploy id=’17636′]