Cetatea Deva și alte monumente istorice au fost incluse în circuitele turistice destinate turiștilor străini

cetate devaCetatea Deva, Castelul Corvinilor și cetatea dacică Sarmizegetusa Regia au fost incluse în circuitele organizate în România pentru turiștii străini, datorită potențialului cultural pe care îl pot oferi turismului de incoming sau turismului de export, a declarat marți, la Deva, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Gheorghe Fodoreanu.

Potrivit acestuia, monumentele din județul Hunedoara sunt poziționate favorabil pe o hartă a circuitelor turistice, beneficiind și de avantajul că sunt mai puțin cunoscute străinilor.

”Județul Hunedoara are o istorie care ține de începuturile neamului nostru. Dacă ne gândim la cetatea Sarmizegetusa Regia, la biserica Densuș, la Castelul Corvinilor, la frumusețea peisajelor și a oamenilor, la costumele populare, la Cetatea Deva, județul Hunedoara este o valoare care trebuie inclusă în circuitele culturale ale României. Interesul marilor operatori există. (…) Am inclus în programele turistice vizite complete ale județului Hunedoara, vrem să vă vizităm și, chiar dacă pare vulgar, să lăsăm bani aici”, a spus vicepreședintele FPTR.

La rândul său, viceprimarul municipiului Deva, Răzvan Mareș, a declarat că autoritățile locale au în plan o colaborare cu FPTR pentru a putea pune în valoare Cetatea Deva și alte obiective turistice ale orașului, apreciind că și hotelierii vor trebui să ofere condiții dintre cele mai bune vizitatorilor.

”De anul viitor municipiul Deva va fi inclus pe harta de staționare a turiștilor europeni, a turismului organizat, pentru că până acum orașul era vizitat mai mult de turiști individuali. Faptul că turiștii vor rămâne mai mult timp în oraș va determina o dezvoltare a serviciilor turistice din localitate. Sper să mărim numărul acestor grupuri care vor rămâne în oraș. Hotelierii vor trebui să înțeleagă acest lucru și să ofere condițiile cele mai bune turiștilor”, a spus Mareș.

Autoritățile locale vor începe un program de refuncționalizare a pieței de la poalele Cetății Deva, iar centrul vechi al orașului va fi legat, printr-o alee pietonală, de stația de plecare a telecabinei care urcă pe Dealul Cetății.

Atestată documentar la 1269, Cetatea Deva reprezintă unul dintre principalele obiective turistice ale municipiului, monumentul fiind vizitat, în acest an, de aproape 170.000 de turiști.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’19661′]