Ţara Haţegului – Retezat, a treia destinaţie ecoturistică certificată din România, a fost vedeta deschiderii Târgului de Turism al României

tara-haterului-la-targ1Ţara Haţegului – Retezat, a treia destinaţie ecoturistică certificată din România, a fost vedetă în deschiderea oficială a Târgului de Turism al României, primind, alături de Ţinutul Zimbrului – Vânători Neamţ, diploma de recunoaştere din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Statutul de Destinație ecoturistică a fost obținut în urma vizitei de evaluare realizată, în cursul lunii iunie, de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România.

“Anul acesta se împlinesc 10 ani de când colegii mei de la Asociaţia de Turism Retezat au avut un vis îndrăzneţ şi au conturat imaginea viitoarei destinaţii de ecoturism Ţara Haţegului – Retezat. Iată că, după ani de muncă şi după ce am reuşit să punem în valoare un parteneriat public – privat care să funcţioneze în scopul dezvoltării şi promovării acestei zone minunate, am ajuns ca astăzi să primim atenţia cuvenită din partea autorităţilor centrale. Pentru acest lucru, le mulţumesc tuturor partenerilor noştri, şi în mod special reprezentanţilor celor două arii naturale protejate din destinaţie, Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internațional UNESCO,  colegi de nădejde, care au fost alături de mine în acest moment festiv. Totodată, un gând de mulţumire se îndreaptă şi către Asociaţia de Ecoturism din România, entitatea care coordonează Reţeaua Naţională de Destinaţii de Ecoturism, dar şi spre Romanian American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat, care susţin financiar dezvoltarea ecoturismului în România”, a declarat Anca Rusu, managerul Destinaţiei ecoturistice Ţara Haţegului – Retezat.

Această nouă recunoaștere pentru Țara Hațegului vine exact la un an de la adoptarea deciziei UNESCO de a crea Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Pe 17 noiembrie 2015, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, alături de toate celelalte geoparcuri membre în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, a devenit sit UNESCO de importanță geologică. Momentul a fost marcat și prin prezența, la standul județului Hunedoara de la Târgul de Turism al României, a lui Zalmoxes robustus, macheta în mărime naturală a unuia dintre dinozaurii care au populat în urmă cu cca. 70 de milioane de ani fosta Insulă a Hațegului. Macheta a fost realizată de Brian Cooley, unul dintre cei mai apreciați paleoartiști din lume.

tara-hategului-la-targ2Zona Țara Hațegului – Retezat este singura din țară care are pe teritoriul său două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO ( Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat), dar și o destinație ecoturistică recunoscută la nivel național.

Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat este coordonată de către Asociaţia de Turism Retezat, iar partenerii care contribuie la dezvoltarea zonei sunt: Administraţia Parcului Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi “Decebal” Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” Haţeg, Unitățile Administrativ – Teritoriale din Ţara Haţegului, Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului şi operatorii în turism cu certificare Eco-România din zonă.

Sursa foto: Destinația ecoturistică Țara Hațegului Retezat 
[slideshow_deploy id=’20328′]