ALDE vrea zonă ZEIS în Valea Jiului

alde1Liderii ALDE Hunedoara s-au întâlnit astăzi la Petroșani, cu membri ai organziațiilor locale la noul sediul al ALDE din Petroșani, care a fost prezentat, cu acest prilej, și reprezentanților mass-media.

La eveniment, alături de președintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Moloț au participat 7 din cei 13 candidați pe care Alianța Liberalilor și Democraților îi propune alegătorilor din județul nostru pe listele de senatori și deputați ai județului Hunedoara. Mircea Ioan Moloț apreciază că, deși încă se află în plină perioadă de construcție politică, ALDE estimează un scor cu două cifre în urma alegerilor din 11 decembrie, scor care în opinia sa, poate aduce acestei formațiuni politice un senator și doi deputați în viitorul Parlament al țării.

Dincolo de chestiunile generale care definesc politica ALDE, liderii acestei formațiuni politice din județul Hunedoara au în vedere un proiect special pentru Valea Jiului. Fostul jurnalist Alin Bena, acum candidat al ALDE Hunedoara pentru Senat a vorbit despre acest important proiect dedicat Văii Jiului: Am văzut cu toții cât reprezintă pentru actualul Guvern mineritul românesc, în noua Strategie Energetică prezentată în aceste zile, document în care producției de huilă îi sunt dedicate fix 5 rânduri, în care se vorbește despre închiderea a încă două mine. Noi considerăm că, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru și peste tot în lume, unde țările își protejează tot mai mult resursele și își pun în valoare propriile resurse de producție energetică, este realmente o crimă să închizi minele, este un act antinațional. În fața unei astfel de situații, ALDE lansează astăzi un proiect politic dedicat Văii Jiului. Intiulat ZEIS (Zonă Economică de Interes Strategic) proiectul nostru își propune să repună în valoare resursele minerale și energetice din această zonă, prin investiții în retehnologizare și creșterea rolului sectorului termoenergetic în asigurarea stabilității Sistemului Energetic Național, spune Alin Bena.

În opinia acestuia, rolul mineritului în economia românească este asociat celui pe care-l are un pompier. ”Statul plătește pompierii pentru ca aceștia să intervină atunci când apare focul, pentru a elimina pericolul. Nu plătim pompierul  atunci când ne arde casa, îl plătim ca să intervină tocmai ca să nu ne ardă casa. Tot așa trebuie să fie și cu minerii și mineritul.”, spune Bena. Fostul jurnalist crede că, similar, statul trebuie să asigure existența industriei termoenergetice care reprezintă o treime din producția națională de energie, pentru ca atunci când e secetă sau atunci când nu bate vântul, românii să nu rămână în frig și întuneric.

[slideshow_deploy id=’36590′]