Universitatea din Petroșani, două stele în raportul ”Universități curate” pentru 2016

Universitatea din Petroșani se situează pe ultimul loc în topul universităților românești care au trecut examenul de integritate în anul 2016, potrivit evaluării anuale realizate de Societatea Academică Română, sub coordonarea Alinei Mungiu Pippidi. Astfel, în urma evalării indicatorilor de integritate, Universitatea din Petroșani a obținut nora 5,00 și două stele în clasamentul general al universităților din România.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș se află pe primul loc, cu patru stele, în clasamentul întocmit de Coaliția pentru Universități Curate, în Raportul integrității universitare din România, realizat de SAR. Pe următoarele locuri, tot cu patru stele, se află Universitatea clujeană Babeș-Bolyai, Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din CLuj-Napoca.

În categoria universităților de trei stele se află Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia, Academia Tehnică Militară din București, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ASE București și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Ultimul loc este ocupat de Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, fără nicio stea.

Potrivit realizatorilor acestui raport, ”Universitățile de două stele ar trebui să își construiască singure – au destulă capacitate – programe de creștere a integrității și calității. Studenții, sindicatele, comunitățile în care funcționează trebuie să ceară și să sprijine acest proces. Universitățile de trei stele au potențial, deși DNA ne-a surprins în ultimele zile cu o vizită la una dintre ele sub acuzația de vânzare de diplome. Ele trebuie să își elimine punctele slabe și să emuleze strategiile universităților mai bine plasate.”

clasament-universitati-615x1024

[slideshow_deploy id=’41107′]