Râul Alb scapă de microhidrocentrale

Federația Coaliția Natura 2000 a salutat decizia Curții de Apel Alba Iulia, care a făcut dreptate în speța Râul Alb—Munții Retezat.

raul-alb-hd-655x360

Prin decizia deliberată la sfârșitul săptămânii trecute, magistrații au anulat aprobarea emisă de Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara, pentru proiectul ‘Construire și exploatare microhidrocentrale pe Râul Alb — beneficiar SC Abi Automotion SRL Deva’. Oprind în instanță derularea proiectului de construcție autorizat abuziv de instituțiile de stat din Hunedoara, societatea civilă reușește să păstreze intactă și să dăruiască românilor o vale sălbatică, de mare frumusețe, cu valoare deosebită pentru animale și plante, desemnată sit protejat la nivel european (Natura 2000 Strei-Hațeg).

”Este al doilea caz câștigat în instanță prin care am reușit să salvăm de munte de la distrugere, prin excavare și betonare. Am reușit acest lucru arătând că studiul de evaluare adecvată elaborat de elaboratorul de mediu Iudita Vas omitea date esențiale, precum prezența vidrei (Vidra lutra). În plus, pârâții au încercat să inducă în eroare instanța arătând că în zona Râului Alb se poate construi. Ne bucurăm că există încă multă integritatea în rândul instanțelor superioare de judecată, în contradicție cu modul trist în care instituțiile de mediu dau greș în a apăra natura! Cerem Ministerul Mediului să nu mai ignore dezastrul natural provocat de proiectele care nu aduc energie verde ci distrug natura’, a declarat Liviu Cioineag, directorul federației.

Cazul a durat circa doi ani, timp în care Coaliția Natura 2000, cu sprijinul WWF România și Grupul Milvus a mobilizat resursele umane și financiare considerabile pentru a salva râul.

Federația Coaliția Natura 2000 România va solicita Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer interzicerea construcțiilor de tip ‘microhidrocentrală’ în arii naturale protejate.

[slideshow_deploy id=’13835′]