Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică a guvernului Cioloș, ”call-center” pentru problemele Văii Jiului

danca-ionelLa câteva săptămâni de la înființarea la Petroșani a Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică (UGAT) activitatea acesteia începe să prindă contur, iar problemele și proiectele autorităților locale din Valea Jiului ajung mult mai repede pe masa factorilor de decizie de la nivel guvernamental. Aceasta este de altfel concluzia prezentată în aceste zile de consilierul Ionel Dancă, însărcinat de premierul Dacian Cioloș cu coordonarea acestui UGAT. ”Unitatea pe care o coordonez a fost în aceste luni un fel de call-center pentru problemele oamenilor din Valea Jiului, Rosia Montana – Apuseni si din judetele Vaslui – Iasi”, spune Dancă, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Acesta explică faptul că, așa cum toată lumea o știe, cea mai mare problemă în Valea Jiului este Complexul Energetic Hunedoara. ”Pentru salvarea CEH, împreună cu colegii de la Finanțe și de la Energie, am reușit să aprobăm cel mai mare ajutor de stat primit de această companie de la înființare până în prezent, cca. 450 milioane de lei. Jumătate din această suma merge pentru acoperirea diferențelor dintre costul de producție și prețul pieței, iar restul pentru lucrări de ecologizare și măsuri sociale în cazul minelor ce vor fi închise. Un ajutor de stat necesar pentru o restructurare necesară a unei companii necesare în sistemul energetic național”, explică Ionel Dancă.

jurca-la-guvernConsilierul guvernamental a mai dezvășuit faptul că tot în Valea Jiului, UGAT a început să lucreze la identificarea și aplicarea soluțiilor pentru preluarea de către Primaria din Petrila a clădirilor de la fosta mină Petrila care nu au fost declarate patrimoniu istoric și/sau care ar putea fi folosite pentru alte activități locale. Și tot pentru Primăria Petrila lucrăm la deblocarea avizelor necesare pentru realizarea pârtiei de schi. În altă ordine de idei, la Petroșani căutăm soluții pentru realizarea unui parc industrial printr-o schemă de ajutor de stat ce va fi lansată de Ministerul Economiei”, mai spune Dancă.

În opinia acestuia, după vizita premierului Dacian Cioloș în Valea Jiului au fost preluate mai multe probleme prezentate de autoritățile locae din Valea Jiului, pentru care Guvernul a inițiat deja procedurile legale în ceea ce privește soluționarea acestora. ”Spre exeplu, spune Ionel Dancă, aș menționa un important demers început de Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică pe care o coordonez la Cancelaria Prim-ministrului. Este vorba de DN 66A, care leagă localitatea Câmpul lui Neag din Valea Jiului de Băile Herculane, drum care a fost scos din Master Planul de Transport anul trecut și pentru care acum depunem eforturi pentru a-l reintroduce în acel Master Plan, astfel încât să putem relua acolo lucrările de infrastructură necesare.”

Similar, explică Ionel Dancă, la sesizarea Consiliului Județean Hunedoara, pentru proiectul de conservare a monumentului Ulpia Traiana de la Sarmizegetuza, dar cu efect pentru toti beneficiarii de fonduri europene, după o lungă corespondență între ministerele Mediului si MDRAP, cu sprijinul Cancelariei Primului Ministru, au fos simplificate condițiile pentru evaluarea impactului de mediu. Proiectul poate fi acum înaintat spre finanare pe POR, însă consilierul guvernamental Ionel Dancă apreciază că cu birocratia fondurilor europene ramâne încă o bătălie dură de dus.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »