ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBATORITĂ LA ÎNĂLŢIME

În preajma Zilei Naţionale a României, jandarmii montani din cadrul Postului Parâng au arborat drapelul naţional pe una dintre cele mai înalte culmi montane din țară, vârful Parângul Mare (2519 m). În demersul lor, li s-au alăturat şi voluntar, împătimit al muntelui, din Valea Jiului.

dsc_0184

O acţiune devenită tradiţie

Este pentru a patra oară, când jandarmii montani reuşesc să ducă drapelul naţional pe vârful Parângul Mare. Este o tradiţie începută în anul 2012, cu excepţia anului trecut, când, din cauza condiţiilor meteorologice extrem de dificile, jandarmii montani au fost opriţi din demersul lor.

Deşi, în mod obişnuit, jandarmii montani înfruntă muntele şi vremea rea pentru a salva vieţile celor aflaţi în dificultate, de această dată, misiunea lor a avut un scop nobil: au urcat pe vârful Parângul Mare pentru ca, de Ziua Naţională, drapelul tricolor să fluture la înălţime.

Mesaj pentru colegii aflaţi în misiuni internaţionale

Totodată, inspiraţi de mesajul colegului nostru, colonelul Mihai Iosif, aflat în misiune internaţională în Afganistan, adresat în urmă cu o săptămână, jandarmii montani au dorit ca prin această acţiune să transmită de deasupra norilor un mesaj de suflet militarilor români „care ţin steagul sus” în misiunile internaţionale, precum şi tuturor românilor.

Traseu dificil

Traseul străbătut de trei jandarmi montani și un tânărul voluntar s-a desfăşurat pe o vreme deloc prietenoasă, cu vânt puternic, zăpadă viscolită şi temperatură cu mult sub 0° C. Efectul de frig a fost amplificat de vântul care sufla cu putere. În data de 30 noiembrie, în jurul orei 07.30, cei patru români au pornit din staţiunea Parâng către vârful Parângul Mare, purtând cu ei drapelul naţional. După patru ore, au atins cota 2.519 şi au fixat hampa drapelului de borna care marchează vârful montan. Traseul de întoarcere, deși a durat mai puțin, a fost la fel de dificil.

*        *        *

Astfel, în data de 1 Decembrie, Drapelul Naţional al României, ridicat de trei jandarmii motani și un voluntar din Valea Jiului, flutură la cea mai mare înălţime de pe teritoriul ţării.

„Traseul a fost extrem de dificil, dar efortul a meritat. Sunt mândru că sunt român și că am putut arbora drapelul naținal deasupra norilor”, a declarat plutonierul major Valentin Szabo, şeful Postul Parâng, participant la această acțiune.

*        *        *

Vârful Parângul Mare este cel mai înalt vârf din România, după vârfurile montane din munții Făgăraș.

 

Compartimentul informare,  relaţii publice şi cu publicul

 

 

[slideshow_deploy id=’27028′]



« (Știre anterioară)