Partidul Mişcarea Populară vrea 300 de parlamentari eficienţi pentru România.

Partidul Mişcarea Populară este formaţiunea politică ce şi-a asumat lupta ca votul electoratului care în anul 2012 şi-a dorit 300 de parlamentari români să fie respectat.

002-macheta-pmp-10-pe-buletinul-de-vot

„Nu vrem să se uite voinţa populară. Mai mult decât atât, noi chiar luptăm ca numărul parlamentarilor să fie de 300 aşa cum au ales românii. A fost un referendum. Poporul a fost chemat la vot. Cum să permiţi tu, autoritate a statului, ca un referendum să fie ignorat. Vrem 300 de parlamentari eficienţi care să lucreze în interesul românilor, pentru România. Vom iniţia acea lege de care e nevoie ca referendumul din anul 2009 să fie respectat”, a declarat Haralambie Vochiţoiu, preşedintele PMP Hunedoara.

Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost un referendum pentru trecerea de la actualul Parlament bicameral la un Parlament unicameral (cu cel mult 300 de deputați). Referendumul a avut loc în România la 22 noiembrie 2009, în același timp cu primul tur al alegerlor prezidenţiale. Întrucât conform Constituției României, poporul își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum, Parlamentul este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral este necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului.
Parlamentul României a cărei majoritate a fost asigurată de USL nu a luat în calcul dorinţa românilor După referendum, de la 471, numărul de parlamentari români, nelimitat prin vreo lege, a continuat să crească prin efectele redistribuirii de scaune parlamentare de la alegeri. Singurul referendum național ținut de atunci în România a fost referendumul din anul 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu dar acel referendum a fost invalidat juridic pentru lipsă de cvorum. Nici un alt referendum pentru optimizarea legislației nu s-a mai ținut sau propus în România de la acesta din 2009.
În noiembrie 2015, numărul de parlamentari ajunsese la 588, și în cei 6 ani de la referendum, salariile, pensiile și privilegiile pentru parlamentari au tot sporit.



« (Știre anterioară)