Pentru că Fiscul a dorit ”simplificarea materiei impozabile”, plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!

Plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!

auto_rtv_70855300

Cei care vând sau radiază maşinile pe timpul anului se află în situația de a plăti impozitele pentru întregul an, chiar dacă nu mai folosesc respectivele bunuri şi nici nu le mai deţin. Principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când aceasta nu mai există a fost introdus în Codul fiscal din anul 2016, după ce autorităţile locale au cerut simplificarea modului de stabilire a taxelor şi impozitelor datorate de contribuabili. Din acest an, odată cu modificările aduse de Codul fiscal în zona taxelor şi impozitelor locale, persoanele care cumpără pe parcursul anului o maşină datorează impozitul aferent către bugetul local începând cu anul următor. Prin urmare, cei care au vândut un automobil în luna ianuarie a acestui an au fost nevoiţi să plătească impozitul pentru întregul an, în termenele stabilite de autorităţi pentru 2016 (30 iunie şi 30 septembrie), chiar dacă au folosit respectiva maşină numai pentru câteva săptămâni din acest an.

Potrivit prevederilor legale, impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Aşadar, cumpărătorul este în avantaj (noul proprietar), va plăti impozitul începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunului (2017 – dacă maşina a fost achiziţionată în anul 2016). Mai mult, impozit pe întregul an datorează şi cei care şi-au radiat din circulaţie maşinile pe parcursul anului în curs: ”În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul (…) încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor”, prevede Codul fiscal.

Până la finele anului trecut, proprietarul unui autovehicul înceta să mai datoreze taxa de la data de întâi a lunii următoare celei în care îl vânduse sau radiase din circulaţie. Totuşi, principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când acesta nu mai există a fost introdus în legislaţia românească la cererea autorităţilor locale, cele care doreau ”simplificarea modului de determinare a materiei impozabile și reducerea cheltuielilor de administrare”, potrivit expunerii de motive a actualului Cod fiscal la Parlament.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’17636′]