Primarii cer să fie consideraţi demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor

Asociaţia Municipiilor din România(AMR), Asociaţia Oraşelor din România(AOR) şi Asociaţia Comunelor din România(ACoR) i-au solicitat Guvernului ca prefectul să nu mai poată suspenda primarii, reducerea numărul consilierilor locali şiprimarii şi viceprimarii să fie consideraţi demnitari ai statului.

primar

Asociaţia Municipiilor din România(AMR), Asociaţia Oraşelor din România(AOR) şi Asociaţia Comunelor din România(ACoR) au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice(MDRAP) ca primarii şi viceprimarii să fie consideraţi demnitari.

„Structurile asociative propun ca (primarii şi viceprimarii-n.r.) să fie funcţii de demnitate publică”, a spus secretarul de stat, Sirma Caraman, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii edililor.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, totodată şi edil al Sectorului 3, a declarat că primarii i-au solicitat Guvernului ca prefecţii să nu mai poată decide asupra mandatului unui ales local.

„”Am discutat şi referitor la relaţia dintre primării şi prefecturi, şi anume ca prefectul să nu mai poată suspenda aleşii locali. Prefecţii au fost şi vor rămâne plolitici, să nu mai poată să existe luptă politică în actul administfativ, ci să fie o instanţă care să constate încetarea mandatului sau suspendarea de drept”, a spus Negoiţă.

Totodată, asociaţiile primarilor au cerut şi micşorarea numărului de consilieri locali pentru a reduce cheltuielile bugetare.

„Am discutat şi despre încărcătura bugetară a indemnizaţiilor cosilierilor. Am avut şi reprezentanţii comunelor şi reprezentanţii oraşelor la această întâlnire şi dânşii au solicitat, pe bună dreptate, având foarte mulţi consilieri-raportat la numărul de locuitori cred că sunt de zece ori mai mulţi consilieri faţă de numărul de locuitori la comune şi mai ales la comunele mici-au solicitat scăderea numărului de consilieri pentru a face economie în buget”, a spus Negoiţă.

El a adăugat că, în Codul administrativ trebuie refăcută grila actuală conform căreia, în funcţie de numărul de locuitori, localităţile au consilieri.

Un alt aspect discutat se referă la votul în consiliu care, pentru unele decizii referitoare la patrimoniu, să nu mai fie de necesară majoritate de două treimi.

„Am solicitat, şi ministerul este de acord – există şi o iniţiativă în Parlament – să nu mai fie nevoie de două treimi în consiliu decât atunci când iese, intră sau se face schimb în chestiuni de patrimoniu sau de vânzare-cumpăre. Atunci când, de exemplu, vrei să transformi din creşă în grădiniţă, când ai nevoie să conduci la zona socială sau invers, în funcţie de necesar, să nu mai fie nevoie de două treimi pentru că este greu, mai ales atunci când în consiliu grupurile politice sunt foarate politizate şi acţionează în bloc”, a explicat Rober Negoiţă.

În acest sens, el a dat unui spaţiu căruia nu-i poate schimba destinaţia pentru că nu poate obţine aprobarea consiliului.

„Noi avem un spaţiu care de 20 de ani este nefolosit, l-am amenajat, deci am invstit în el în spaţiu să-l ducem la infrastructura socială, iar în Consiliul General nu reuşim să facem două treimi pentru a-l muta de colo colo. Nu se întâmplă nimic, nu există niciun risc pentru aceste schimbări”, a spus preşedintele AMR.

Alte teme discutate au fost referitoare la unii termeni privind domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, la trecerea domeniului public de la stat la UAT şi invers, la organizarea şedinţelor şi cine poate să le conducă.

„Sunt chestiuni relevante care în momentul de faţă blochează administraţia locală şi noi vrem dimpotrivă să o deblocăm”, a mai spus Robert Negoiţă.

gandul.info

[slideshow_deploy id=’20328′]



« (Știre anterioară)