12 cuvinte pe care românii le pronunță greșit. Vezi dacă și tu le greșești!

Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.


Unele dintre cuvintele folosite greşit în comunicare sunt folosite astfel din ignoranță, obișnuință sau pur și simplu pentru că așa le-au învățat sau auzit de la alții.
1. Repercursiune- forma corectă este “repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.
2. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.
3. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu, forma “servici” nu există în DEX.
4. Inopinant- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.
5. Monstră –forma corectă a cuvântului este mostră, dar 8 din 10 români adaugă sunetul N în acest cuvânt.
6. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
7. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.
8. Examen – foarte mulți români folosesc în vorbire forma ”ecsamen” în loc de “egzamen”.
9. Chibrite – forma corectă este chibrituri.
10. Bacnotă – forma corectă este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită.
11. Flebeţe – forma corectă a cuvântului este febleţe – cuvânt ce desemnează înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană. (DEX 1998).
12. Ultimile – forma corectă este ultimele.

Sursa – Dicție.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]