Facilități pentru angajatori

Angajatorii care încadrează pe piața muncii șomeri vor beneficia de o serie de facilități. Câțiva angajatori din județul Hunedoara au fost informați despre noile modificări aduse Codului Muncii. 15 agenți economici au aflat de la reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă despre modificările aduse legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și al ocupării forței de muncă.

fara-ajofm

În cadrul campaniei de informare a beneficiarilor Serviciului Public de Ocupare, a avut loc la sediul AJOFM Hunedoara sesiunea de comunicare cu tema “Modificările aduse legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și al ocupării forței de muncă”, dedicată angajatorilor din județul Hunedoara. au fost prezenți 15 angajatori, iar temele de discuție au cuprins introducerea de noi servicii acordate șomerilor, modificarea modalității de acordare a primelor de mobilitate, introducerea primei de activare, creșterea subvențiilor acordate agenților economici pentru angajarea șomerilor”, spune Nicolae Fara, director AJOFM Hunedoara.

Potrivit noilor reglementări, în categoria primelor de mobilitate se încadrează prima de instalare şi prima de încadrare.

“Prima de instalare – se va acorda persoanelor înregistrate ca şomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranşe (50% data instalării şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare)”, mai arată cei de la AJOFM Hunedoara.

Cuantumul primei de instalare poate varia. Astfel 12 mii de lei ar urma să primească şomerii care se încadrează în muncă, într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa. 15.500 de lei vor primi şomerii care sunt însoţiţi de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va primi 3500 lei.

“Prima de încadrare se va acorda, lunar, pe o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa. Cuantumul primei de încadrare se calculează în funcţie de numărul de kilometri  proporţional cu numărul de zile în care îşi desfăfoară efectiv activitatea la angajator”, mai arată cei de la AJOFM.

În prezent zonele prevăzute în planul naţional de mobilitate pentru judeţul Hunedoara, care vor beneficia de modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentr şomaj şi al ocupării forţei de muncă sunt zona Valea Jiului şi zona Brad.

[slideshow_deploy id=’36591′]