Autoritățile locale pot depune proiecte pentru reabilitarea drumurilor

Autoritățile locale, dar și cele județene pot depune proiecte pentru reabilitarea drumurilor. Reabilitarea infrastructurii de drumuri cu finantare europeana nerambursabila prin Programul Operational Regional (POR), in perioada 2014 – 2020, se face in cadrul prioritatii de investitii 6.1 Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Apelul de proiecte din cadrul prioritatii de investitii 6.1, impreuna cu Ghidul solicitantului corespunzator acestestuia, a fost relansat de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – in calitatea sa de Autoritate de Management pentru POR – in data de 6 decembrie 2016.

“Proiectele vor putea fi depuse spre finantare pana in data de 6 iulie 2017, la ora 15.00. Finantarea nerambursabila din cadrul acestei prioritati de investitii va fi acordata pentru modernizarea retelei de drumuri judetene care asigura conectivitatea cu reteaua TEN-T, pentru constructia/modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judetean aflate pe traseul drumului judetean respectiv, construirea unor noi segmente de drum judetean pentru conectarea la autostrazi sau drumuri expres, precum si pentru investitii destinate sigurantei rutiere (piste de biciclete, trasee pietonale, statii pentru transport public de pe traseul drumului judetean finantat)”, arată o informare a ADRVEST.

Lista cu proiectele propuse pentru finantare pentru Regiunea Vest a fost aprobată printr-o hotarare a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest din data de 26 septembrie 2016. Cele 10 proiecte din lista proiectelor prioritare pentru depunerea spre finantare in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte apartin consiliilor judetene din Regiunea Vest. La nivelul județului Hunedoara au fost aprobate două proiecte și anume modernizare DJ 687: Santuhalm-Hunedoara-Calan km 13+150-22+281 și culoar trafic Mures Nord.

“Finantarea proiectelor se va face in ordinea depunerii acestora si dupa parcurgerea tuturor etapelor de selectie a proiectelor depuse in cadrul primului apel al aceleiasi prioritati de investitii. Alocarea financiara pentru pentru aceasta prioritate de investitii, in Regiunea Vest, este de 93,54 milioane euro, iar valoarea eligibilă a unei cereri de finantare trebuie sa se incadreze intre minim 1 milion euro si maxim 50 milioane euro. Finantarea nerambursabila acordata in cadrul acestei prioritati de investitii, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, va fi de maxim 98% din valoarea eligibila a unui proiect, iar contributia beneficiarului va fi de minim 2% din totalul cheltuielilor eligibile”, mai arată cei de la ADRVEST.

In cadrul primului apel de proiecte, a carui perioada pentru depunere s-a desfasurat in perioada 16 mai – 16 noiembrie 2016, au fost depuse 4 cereri de finantare cu o valoare nerambursabila de 56,22 milioane euro. Astfel, valoarea acestor proiecte reprezinta 60,10% din alocarea financiara a prioritatii de investitii pentru Regiunea Vest.