Place sau nu ”băieților deștepți”, Borza a resuscitat CET Govora!

Euro Insol a fost ”în cărți”, teoretic, pentru administrarea Complexului Energetic Hunedoara la intrarea în insolvență, astfel că Remus Borza a acceptat propunerea statului de a administra CEH.

Interesele ”băieților deștepți”, dacă este să ne luăm după unele surse, au făcut ca firma de stat hunedoreană să nu ajungă pe mâna lui Borza. Contestat ori apreciat, Remus Borza a reușit să mai aducă o firmă pe linia de plutire, o termocentrală cu datorii colosale. Astfel, producătorul de energie electrică și termică CET Govora a trecut pe profit începând cu luna septembrie și a ajuns la un câștig de 3,6 milioane de lei în noiembrie, după intrarea în insolvență a companiei în luna mai, se arată într-un comunicat al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Potrivit lui Remus Borza, coordonatorul Euro Insol, ca efect al măsurilor implementate de administratorul judiciar, constând în principal în: denunțarea și renegocierea a peste 100 contracte care au generat venituri suplimentare de peste 38 milioane lei, în special din creșterea prețurilor utilităților energetice furnizate către Oltchim și Uzinele Sodice Govora, reduceri de peste 13 milioane lei din renegocierea prețurilor de achiziție la materiale, echipamente, furnituri, servicii, reducerea cu 12 milioane lei a fondului de salarii, (consecința disponibilizării a 282 angajați), redefinirea și optimizarea fluxurilor și proceselor de producție, CET Govora a reușit după 5 ani să reintre pe profit, a precizat Borza.  De la deschiderea insolvenței și până în prezent s-au achitat peste 180 milioane lei datorii comerciale și fiscale curente.

Dintre cele șapte termocentrale pe cărbune funcționale azi în România, doar CET Govora înregistrează profit. În schimb, pierderile cumulate ale Complexului Energetic Hunedoara și Complexului Energetic Oltenia depășesc 2 miliarde lei.

[slideshow_deploy id=’20328′]