PSD și ALDE au format, în mod oficial, o majoritate politică

majorutate-psd-aldePSD și ALDE au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, un protocol de guvernare. Documentul a fost semnat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

Odată cu semnarea acestui protocol, cele două frmațiuni politice au dat semnalul constituirii noii majorități politice din România, urmând ca aceasta să devină operațională mâine, după constituirea noului Parlament al României.

PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare și au un candidat unic pentru funcția de premier, conform acestui protocol. Documentul cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.

În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.

Protocolul dintre PSD și ALDE a fost încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat de asemenea că va avea discuții în acest sens și cu UDMR.

[slideshow_deploy id=’20328′]