Revoluţia la Petroşani

Se împlinesc 27 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, care a dus la căderea regimului comunist şi la îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu. Valea Jiului a fost unul dintre locurile în care „spionii” ce se ocupau de vestul ţării îşi aveau cartierul general. Cel puţin aşa cred mulţi dintre cei care au ieşit pe străzile „capitalei” Văii Jiului. Pot jura că a fost vorba de instigatori sovietici, de spioni cu misiune clară.

Revoluţia a fost prezentă şi în Petroşani unde, la fel ca mai în întreaga ţară, oamenii au ieşit şi ei în stradă. De-a lungul anilor, revoluţionarii din localitate s-au reîntâlnit an de an în decembrie, pentru a-şi depăna amintirile. Este drept că din ce în ce mai puţini mai vorbesc despre evenimentele rememorate acum în întreaga ţară. Poveştile lor sunt adevăruri nespuse, cel puţin aşa susţin aceştia şi ar merita investigate. Printre aceste „adevăruri” s-ar afla şi cel la implicarea în evenimente a unor grupuri de cetăţeni sovietici care şi-au găsit exact acea perioadă pentru a vizita traseele turistice din zonă.

Revoluţionari din Petroşani au povestit despre turiştii sovietici care au fost cazaţi la hotelurile din localitate. Alţii se plimbau prin munţii, iar unii se aflau doar în tranzit, cu toţii fiind preocupaţi se pare, de vizitarea frumuseţilor naturale ale Văii Jiului. În zilele Revoluţiei, la Hotelul Petroşani, aflat la doar câteva zeci de metri de primăria pe care o ocupaserăm noi, erau cazaţi numeroşi cetăţeni sovietici, care veniseră cu mai multe maşini marca Lada. Între timp însă, actele lor de înregistrare au dispărut fără urmă şi aceştia nu mai figurau în registrul hotelului. Fiecare dintre noi ştie mai multe treburi pe care însă nu le putem spune”, a spus V. P. Un alt revoluţionar a stat de vorbă cu sovieticii. „Numerele de înmatriculare ale maşinilor erau scrise cu litere şi cifre albe pe fond negru. Noi i-am rugat să plece şi aceştia au plecat spre Defileul Jiului. Pe unde au trecut maşinile alea au apărut dezinformări şi alarme false. Mă întreb de ce încă nu se spune adevărul despre Revoluţie”, a spus un alt revoluţionar. Cât este adevăr şi cât nu, ar fi trebuit să verifice instituţiile competente la timpul potrivit, dar după cum susţin revoluţionarii din Petroşani acest subiect nu a interesat pe nimeni. Pe de altă parte, principalul este că în Petroşani, în zilele Revoluţiei, au fost înregistrate doar câteva focuri de armă răzleţe şi nu a fost nici un mort.

[slideshow_deploy id=’13835′]