ANAP lansează aplicația online “Ghidul achizițiilor publice”

ghid-achizitiiAgenția Națională pentru Achiziții Publice a lansat astăzi, 19 decembrie 2016, “Ghidul achizițiilor publice”, disponibil pe pagina de internet dedicată  www.achizitiipublice.gov.ro o aplicație online care oferă acces la informații actualizate, în funcţie de modificările legislative apărute, tuturor celor implicați în realizarea de achiziții publice în România, înlocuind astfel suprareglementarea de nivelul legislației terțiare.

Aplicația conține o serie de instrumente operaționale, după cum urmează: metode de identificare și prioritizare a nevoilor/necesităților autorităților contractante, de cercetare a pieței de profil – în funcție de obiectul achiziției, de consultare a actorilor din piața respectivă, de realizare a unor analize comparative pentru beneficiile aduse de fiecare opțiune sau de identificare a elementelor care afectează ciclul de viață al obiectului achiziției, în vederea identificării factorilor ce vor sta la baza aplicării criteriului de atribuire costul cel mai scăzut, care au fost dezvoltate cu scopul de a ajuta utilizatorii să depășescă anumite aspecte problematice adesea întâlnite de aceștia în practică.

“Ghidul achizițiilor publice” prezintă autorităților contractante și achizitorilor toate etapele desfășurării unei proceduri de achiziție publică, inclusiv îndrumare specifică pentru procedura deschisă. De asemenea, aplicația oferă spre consultare modele pentru etapa de planificare a achiziției, precum și documentații standard pentru achiziția de servicii de consultanță.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice va continua dezvoltarea aplicației online prin inserarea unor elemente de noutate, precum, realizarea unui forum colaborativ cu link către serviciul de asistență existent sau dezvoltarea unui modul interactiv dedicat noii legislații a achizițiilor publice.

Mai mult, conținutul ghidului online va fi completat cu alte instrumente operaționale, precum: documentații standard pentru achiziția de bunuri și execuția de lucrări sau noi modele pentru fiecare din etapele unei proceduri de achiziție publică, ținând cont, bineînțeles, de recomandările primite din partea utilizatorilor.

Noul ghid online își propune  o schimbare semnificativă în practica actuală, prin furnizarea unor informații practice necesare autorităților contractante pentru ca, dincolo de asigurarea conformității cu prevederile legale, acestea să înțeleagă în profunzime și să implementeze principiile generale ale achizițiilor publice consacrate în directive.

Prin intermediul acestui nou instrument, instituția noastră urmărește să-și îndeplinească unul dintre obiectivele sale principale, acela de întărire a capacității autorităților contractante de a implementa corect legislația în domeniul achizițiilor publice. Mai mult, consider că aplicația “Ghidul achizițiilor publice” va contribui la îmbunătățirea întregului sistem de achiziții publice din România a precizat președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș.

[slideshow_deploy id=’27126′]