Minerii ar trebui recalificați

Minerii ar trebui recalificați pentru a face față schimbărilor din sistemul minier. Unitățile miniere din Valea Jiului se vor închide, rând pe rând, iar singura variantă identificată de cei care au creionat strategia energetică este ca minerii să fie recalificați.

“O altă vulnerabilitate internă de securitate energetică este problema complexurilor energetice pe bază de lignit și huilă. Pe fondul creșterii anticipate a prețului certificatelor ETS, cărbunele va suferi presiunea competitivă a tehnologiilor cu emisii scăzute de GES. Inevitabil, pe termen lung se va reduce ponderea cărbunelui în mixul de energie primară al României. Situația economică și socială a companiilor cu activitate principală în sectoarele lignitului și al huilei, cu capital majoritar de stat, trebuie rezolvată prin restructurarea și eficientizarea activității, concomitent cu demararea procesului de reconversie treptată (pe parcursul următoarelor două-trei decenii) a zonelor miniere, ținându-se cont de importanța lor în securitatea energetică națională și de caracterul monoindustrial al acestor zone”, arată varianta finală a strategiei energetice.

De-a lungul timpului, minerii care au ieșit din sistem prin disponibilizare au fost recalificați, însă puțini au fost cei care și-au găsit de lucru în alte domenii.

[slideshow_deploy id=’27028′]