Prognoza meteo pentru zilele de Crăciun

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în primele două zile de Crăciun, în condițiile în care duminică valorile termice vor ajunge la 7 grade, iar luni până la 11 grade, în timp ce la munte va ninge, potrivit specialistului în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Romica Jurca.

„Ne așteptăm la o creștere de temperatură și la precipitații în vestul, nordul și centrul țării. În prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, în vestul, nordul și centrul țării se vor semnala precipitații sub formă de ninsori, în special în Transilvania și la munte, iar ploi cu preponderență în Crișana, Banat și în jumătatea de nord a Moldovei. Pe arii restrânse, în aceste din urmă zone există șanse să se producă polei. În restul teritorului, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare și doar izolat pot apărea ploi, cu precădere în dealurile sudice și asta mai mult pe parcursul nopții de 25 spre 26 decembrie. Ca temperaturi, în prima zi de Crăciun se vor înregistra valori maxime cuprinse, în general, între 1 grad și 7 grade Celsius, iar pe 26 decembrie vom avea maxime, în marea lor majoritate, între două și 11 grade Celsius. Vom avea, deci, valori termice peste cele normale ale perioadei. În cea de-a doua zi de Crăciun se vor semnala și precipitații în Maramureș, Transilvania și în nordul Moldovei”, a explicat Jurca.

Specialistul ANM a subliniat că la nivel național, precipitații mai consistente, sub formă de lapoviță și ninsoare, se vor semnala în interiorul arcului Carpatic. „În noaptea de 26 spre 27 decembrie, însă, în interiorul arcului Carpatic, în Maramureș, pe la munte, prin Banat se vor semnala atât lapovițe, cât și ninsori mai consistente. Ideea ar fi că, în zilele de sărbătoare, vor predomina ploile, iar vântul va sufla intens la munte, cu intensificări destul de consistente mai ales la altitudini mari. Pentru București, prognoza arată că nu va ninge de Crăciun, nici în prima, nici a doua zi. Abia în noaptea de 26 spre 27 decembrie se anunță câteva precipitații prin zona de câmpie”, a precizat Romica Jurca.

În ceea ce privește valorile termice, pe regiuni, prognoza de specialitate arată că, în ziua de 25 decembrie, acestea se prezintă astfel: în Maramureș — între 1 și 3 grade, în Crișana — între două și 4 grade Celsius, în Banat — între 1 și 4 grade, în Transilvania — între 1 la 4 grade, în Moldova — între 3 și 7 grade, în Dobrogea — între două și 5 grade, în Muntenia — între 3 și 7 grade, iar în Oltenia — între 5 și 8 grade Celsius.

Totodată, pe 26 decembrie, în Maramureș se vor înregistra în 3 și 7 grade, în Crișana valori de 5-7 grade, în Banat — între 7-8 grade, în Moldova — între 3 și 7 grade, Dobrogea — de la 3 la 7 grade, în Muntenia — între 5 și 9 grade și în Oltenia, între 7 și 11 grade Celsius.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’13837′]