“Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății” este marcată azi și în județul Hunedoara

cimitirul-eroilor-lupeniZiua de 22 Decembrie a devenit simbol național și a fost declarată de către Parlamentul României prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011, “Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”.

În Deva, ceremonia publică dedicată marcării acestui important eveniment se va desfăşura la Monumentul Eroilor Martiri din Parcul  “I.C. Brătianu”, în data de 22 decembrie 2016, începând cu ora 11.00. Programul manifestărilor cuprinde intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios comemorativ și de pomenire a eroilor Revoluției, rostirea de alocuţiuni privind semnificația zilei de 22 Decembrie, depunere de coroane sau jerbe de flori  la Monumentul Eroilor Martiri.

Eroii Revoluției Române vor fi comemorați și la Cimitirul Eroilor din municipiul Lupeni, unde sunt înhumați doi tineri din Lupeni care și-au pierdut viața în București, în zilele Revoluției din decembrie 1989. Eroii din Valea Jiului sunt Gociu Nicusor, împușcat pe 22 decembrie 1989 în fața Academiei Militare și Lukacs Jeno Tibi, elev de liceu la acea datã. Tânãrul a murit pe 31 decembrie 1989, la Spitalul de Urgență din Capitală, după ce a fost împușcat, pe 22 decembrie, în zona Televiziunii Române. ”Noi nu i-am uitat, așa cum nu am uitat nici sacrificiul lor. Pe data de 22 decembrie organizăm o ceremonie în memoria celor doi martiri din Lupeni ai Revoluției din 1989”, spune Cristian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Evenimentele din decembrie 1989 care au condus la căderea regimului comunist din România vor fi rememorate și la Petroșani, unde cei care au participat la momentul istoric din decembrie 1989 în Valea Jiului se vor reuni, în tradiționala întâlnire de 22 decembrie, la sediul Primăriei municipiului Petroșani. Potrivit primarului Tiberiu Iacob Ridzi, întâlnirea revoluționarilor din Petroșani este programată pentru astăzi la ora 13,00 în fosta sală de Consiliu, acolo unde a fost stabilit, în 1989 ”cartierul general” al Revoluției din Valea Jiului.

[slideshow_deploy id=’13835′]