Suspendarea lui Iohannis. Bogdan Chirieac: În 30 de zile domnul Dragnea dezmembrează tot sistemul

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat pentru DC News că este de părere că Liviu Dragnea a transmis un mesaj cât se poate de dur prin care ”amenință direct sistemul” după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh.

”În mod evident domnul Dragnea a declarat din nou război sistemului și a informat că este dispus să meargă până la capăt. Până la suspendarea președintelui. Vă reaminteasc că în cazul suspendării nu vorbim de un referendum. Suspendarea o face Parlamentul. În cazul suspendării, președinte interimar va fi 30 de zile Călin Popescu Tăriceanu. În 30 de zile domnul Dragnea dezmembrează tot sistemul. Asta a dat de înțeles. Prin discursul său, Liviu Dragnea arată că nu face nici jumătate de pas înapoi și amenință direct sistemul”, a concluzionat Bogdan Chirieac la România TV. SUSPENDAREA LUI KLAUS IOHANNIS PSD şi ALDE iau în calcul, ca variantă de lucru, suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. În cazul “săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Procedura prin care Klaus Iohannis poate să fie suspendat este simplă și conține potrivit evz.ro doar 4 pași:

PASUL 1. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor. Actualul Parlament are 465 de membri, astfel că este nevoie de 155 de semnături pentru iniţierea procedurii suspendării lui Klaus Iohannis. PSD şi ALDE deţin 250 de voturi de parlamentari.

PASUL 2. Propunerea de suspendare e trimisă Curţii Constituţionale spre consultare, menţionându-se şi termenul până la care aceasta trebuie să se pronunţe. CCR dă aviz consultativ.

PASUL 3. În termen de 24 de ore de la primirea avizului CCR, Parlamentul votează în şedinţă comună propunerea de suspendare. La dezbateri e invitat şi Preşedintele României, căruia i se va da cuvântul, la cererea sa, oricând în timpul dezbaterilor, pentru a da explicaţii asupra faptelor ce i se impută. Hotărârea privind suspendarea preşedintelui se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. PSD şi ALDE au majoritate în Parlament.

PASUL 4. Dacă Preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul funcţiei de preşedinte al României se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului (Călin Popescu Tăriceanu) sau de preşedintele Camerei Deputaţilor (Liviu Dragnea). Preşedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul, nu poate organiza un referendum.

Sursa: sokant.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]