10 obiceiuri la care trebuie sa renunti, daca nu vrei sa iti strici masina iarna

Frigul, poleiul, zapada si materialul antiderapant fac din iarna cel mai primejdios anotimp pentru masina ta. Daca vrei sa o mentii in forma maxima, atunci trebuie sa tii cont de aceste lucruri.

Orice sofer vrea sa se simta in siguranta pe sosea si sa isi pastreze masina in perfecta stare de functionare, ani la randul. Insa cu totii avem mici obiceiuri formate in timp, care sunt mai daunatoate pentru autoturismul nostru decat ne-am fi imaginat. Iata care sunt cele mai frecvente si de ce trebuie sa scapi de ele cat mai repede:

Folosesti un ulei de motor de calitate slaba

Motorul este inima autoturismului tau. Cand acesta cedeaza, trebuie sa iti iei la revedere de la masina ta. Daca vrei sa ii prelugesti cat mai mult durata de viata, este esential sa folosesti un ulei de motor de calitate, care sa minimizeze uzura motorului si sa il mentina in perfecta stare de functionare, mai ales in anotimpul rece. De exemplu, acest ulei performant iti lubrifiaza excelent motorul chiar si la temperaturi de -50 de grade Celsius si il protejeaza impotriva depunerilor de namol si a reziduurilor. Dupa cum vezi, exista o gama larga de produse profesionale, din care sa il alegi pe cel mai bun pentru masina ta.

Nu schimbi la timp stergatoarele

Una dintre cele mai frecvente greseli ale soferilor este ca uita sa schimbe stergatoarele masinii lor. Cand esti preocupat sa previi celelalte probleme cu care se poate confrunta autovehiculul tau, este usor sa nu iti amintesti de acest mic detaliu. Stergatoarele bune sunt esentiale pe timp de iarna, cand ai nevoie de vizibilitate maxima pentru a fi in deplina siguranta pe sosele, asa ca ia-ti masuri de precautie din timp si inlocuieste-le atunci cand cele vechi nu iti mai curata eficient parbrizul, scrie Weather.com.

Nu inlocuiesti la timp cauciucurile

Legea ii obliga pe soferi sa foloseasca pe timp de iarna cauciucuri speciale, care cresc aderenta pe sosea si sunt rezistente chiar si cand mercurul din termometre scade sub pragul de inghet. Cei care amana inlocuirea cauciucurilor de vara cu cele de iarna risca nu numai propria siguranta in trafic, dar scad si durata de viata a masinii.

Uiti sa verifici presiunea in roti

Sa iti verifici periodic cauciucurile este esential, mai ales pe timpul iernii. La temperaturi scazute, aerul se comprima, iar presiunea se reduce cu fiecare scadere mai mare de 10 grade Celsius din atmosfera. Orice sofer responsabil ar trebui sa aiba un kit de urgenta in portbagaj, care sa includa o pompa cu aer comprimat si un dispozitiv pentru masurarea presiunii din roti.

Pui prea putina benzina in masina

In lunile de iarna, este mai bine sa circuli cu rezervorul cat mai plin. In caz contrar, aerul umed dintr-un rezervor aproape gol poate ingheta si se poate cristaliza, ceea ce duce la crearea unor mici depuneri de gheata pe conductele de benzina.

Incalzesti masina prea mult timp

Nimeni nu isi doreste sa urce intr-o masina inghetata bocna, asa ca multi soferi pornesc autoturismul si lasa motorul in functiune pana cand se incalzeste interiorul. Daca faci asta timp de cateva minute, masina ta nu este pusa in pericol, insa trebuie sa stii ca motoarele autoturismelor nu sunt create pentru a sta pe loc mult timp. Potrivit AutoBlog, mentinerea motorului pornit, fara ca masina sa mearga, este principala cauza pentru care se strica bujiile. Pe acestea se formeaza niste depuneri de combustibil, care le reduc eficienta si ii creste consumul masinii, in timp.

Folosesti apa fierbinte pentru a-ti dezgheta parbrizul

Diferenta de temperatura dintre apa fierbinte si parbrizul inghetat poate duce la aparitia unor crapaturi in parbriz. De aceea, este recomandat sa iti dezgheti geamurile indepartand gheata cu ajutorul unei spatule sau folosind o solutie pentru dezghetarea parbrizului.

Circuli cu viteza pe carosabilul umed sau inzapezit

Chiar si cei mai experimentati soferi pot face greseli fatale atunci cand merg cu viteza mare pe un drum care nu este perfect uscat. De asemenea, iarna poate aparea fenomenul de „gheata neagra”, adica un strat invizibil de polei, care se formeaza sub zapada si care cauzeaza zeci de accidente anual.

Folosesti frana de picior si o apesi puternic

Iarna, este recomandat sa circuli folosind frana de motor, care te ajuta sa controlezi mai bine masina pe un drum alunecos. Chiar daca simti ca autoturismul tau „patineaza” pe sosea, poti recapata controlul asupra ei daca franezi usor, in timp ce o manevrezi cu ajutorul volanului. In schimb, daca apesi frana de picior cu putere, masina va pierde directia si se va invarti, asa ca poti cauza un accident in lant din aceasta greseala.

Nu iti protejezi bordul masinii de razele soarelui

Daca vara pui mereu in geam un panou solar, cu ajutorul caruia sa eviti incingerea si decolorarea bordului, putini sunt soferii care isi iau aceasta masura de precautie si pe timpul iernii. Insa cand iti parchezi masina in bataia soarelui, chiar daca tu nu simti, razele ultraviolete iti pot decolora si distruge culoarea bordului. Pastreaza mereu in masina un panou solar si pune-l in zilele insorite, dupa ce iti parchezi masina.

Tu cate dintre aceste greseli ai facut? Mai stii si altele care iti pot distruge masina pe timpul iernii?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Tatiana Gekman

wall-street.ro

[slideshow_deploy id=’27028′]