Salvat din România, ucis fără remuşcări de o englezoaică

Big John, un frumos exemplar de Ciobănesc Caucazian, a fost salvat de o tânără din Petroşani şi, după ce şi-a petrecut mai mulţi ani într-un adăpost, părea că are noroc de un cămin şi o familie iubitoare. N-a fost aşa şi la scurt timp după ce a ajuns la cea care s-a angajat să-l îngrijească, Big John a fost lăsat de izbelişte şi a sfârşit eutanasiat. Gestul revoltător a oripilat zeci de oameni din toate colţurile mapamondului. Cea care s-a angajat să-i ofere o şansă nu are nici cea mai mică remuşcare.

 

Preluat de o asociaţie de îngrijire a animalelor

Povestea lui Big John începe încă din anul 2015, după ce o tânără din Petroşani a aflat că stăpânul său nu-l poate îngriji cum se cunvine şi, după lungi dicuţii, l-a convins să-l încredinţeze asociaţiei „Dare to Care”. Astfel, patrupedul avea şansa de a-şi găsi o familie, la fel ca în cazul altor sute de căţei care au plecat din România către adoptatori de pe întreg mapamondul. Voluntarii căutau o familie dispusă să îngrijească un Ciobănesc Caucazian de 80 de kilograme, un câine protector prin definiţie şi cu un temperament pe măsură. Big John a rămas în adăpostul din România circa un an de zile şi în cele din urmă se întrezărea o rază de speranţă.

O femeie din Marea Britanie promitea să-l îngrijească pe Caucazian, dar realitatea avea să arate altceva. Andreea Huszar (în foto, împreună cu Big John), tânăra din Petroşani care reprezintă „Dare to Care”, a verificat adoptatorul la fel ca şi în alte sute de cazuri şi nimic nu indica faptul că englezoaica avea  interese ascunse. În octombrie anul trecut, după ce se fac toate formalităţile şi este microcipat, Andreea îl trimite pe Big John la noua lui stăpână, o englezoaică stabilită în Spania. După nici două luni şi jumătate, pe 2 ianuarie a.c., reprezentanta „Dare to Care” află că Big John a fost eutanasiat la cererea femeii, pe motiv că i-a omorât o pisică. Andreea Huszar spune că femeia a fost atenţionată că în cazul în care nu se va descurca cu Ciobănescul Caucazian, fiind vorba de o rasă temperamentală, există o altă persoană care îl poate adopta. Patrupedul era prietenos cu oamenii şi alţi câini, învăţat în casă şi învăţat să meargă în lesă, dar nu se înţelegea cu pisicile. Decizia lui Keely Ethel Lilley de a-l ucide fără a anunţa asociaţia de la care l-a adoptat a stârnit un val de furie în rândul celor care luptă pentru salvarea animalelor fără stăpân. Sute de comentarii din Marea Britanie, SUA ori alte colţuri ale lumii o condamnă pe englezoaică pentru faptul că nu s-a sinchisit să salveze patrupedul, mai ales că existau alţi adoptatori dispuşi să-l ia pe Big John. Femeia a replicat sec pe pagina sa de Facebook că a cerut eutanasierea animalului, pentru că era un pericol pentru ea şi familia ei.

Cei de la „Dare to Care” susţin că englezoaica ar mai fi eutanasiat alţi doi căţei pe care i-a luat în adopţie şi o suspectează de afaceri necurate. Astfel, Andreea Huszar a cerut raportul medicului veterinar care ar fi efectuat eutanasierea, însă Keely Ethel Lilley a refuzat să îl trimită. Din acest motiv au speranţa că Big John încă trăieşte şi cred că englezoaica l-ar fi putut vinde. Andreea spune că se oferă o recompensă de 1.000 de euro pentru informaţiile care ar putea duce la descoperirea câinelui sau a dovezii că a fost ucis.

[slideshow_deploy id=’20328′]