Proiecte (de)căzute în Valea Jiului sub guvernarea tehnocrată

euroclass-aninoasaGuvernul technocrat și-a făcut titlu de glorie, anul trecut, din intenția sa de a susține regiunea Văii Jiului în vederea atragerii de finanțări guvernamentale și europene care să relanseze regiunea, din punct de vedere economic și social. În realitate însă, nu doar că și la acest capitol Guvernul Cioloș poate bifa ”zero atrageri de fonduri”, dar chiar și o serie de alte proiecte previzionate par că s-au cam dus pe apa sâmbetei.

Spre exemplu, undeva în prima jumătate a anului 2016, o asociație de consultanță condusă de un fost funcționar guvernamental care pretindea a fi specializată în derularea de proiecte de investiții prin utilizarea fondurilor europene a lansat mai multe oportunități de afaceri în județul Hunedoara. Asociația Euroclass Trading a prezentat autorităților locale din Aninoasa, Uricani și Totești, o serie de programe prin intermediul cărora în regiunile respective există oportunitatea accesării unor fondri europene  care să permit dezvoltarea unui concept integrat de dezvoltare economică și social.

Spre exemplu, proiectul prevedea ca la Aninoasa să fie implementat un proiect în valoare de 6 milioane de euro pentru combaterea și eradicarea sărăciei și un altul pentru realizarea unui incubator de afaceri, cu mai multe fabrici care urmau să valorifice producția locală de ciuperci și fructe de pădure. Un proiect similar, foarte bine sructurat, urma să fie implementat și la Uricani, unde Euroclass propusese autorităților locale un concept inovativ de dezvoltare socio-economică prin dezvoltarea unui pachet de servicii ecomomice (prin punerea în funcție a unor făbricuțe pentru prelucrarea cărnii, laptelui, fructelor de pădure etc.) și servicii sociale (construirea unei școli profesionale, a unui azil pentru îngrijirea persoanelor în vârstă și a unei unități medicale). Un proiect similar a fost ”amanetat” și de autoritățile locale din comuna hunedoreană Totești, precum și de alte localități din 8 centre regionale ale României eligibile.

irimia-aninoasaLa vremea respectivă, autoritățile locale au primit cu optimism soluțiile de parteneriat propuse de Asociația Euroclass Trading. La Aninoasa și Uricani, ca și la Totești sau la Predeal, Codlea, Săcuieni (jud. Buhor) și Vulcan (jud.Brașov). S-au semnat contracte de parteneriat, s-au acordat avizele necesare pentru obținerea finanțărilor, s-au alocat în Consiliile locale inclusive terenurile și clădirile publice pe care urmau să se realizeze obiectivele acestor proiecte ambițioase. În fața optimismului prezentat de prof. Mihai Irimia (președintele Euroclass Trading) dar și asigurărilor date de acesta că proiectele au șanse extreme de mari de a fi aprobate la Bruxelles, autoritățile locale au prezentat proiectele propuse de Euroclass drept soluții de dezvoltare locală.

La Uricani, primarul Dănuț Buhăescu, deși încântat de proiectul prezentat de Euroclass Trading, manifesta încă de la vremea respectivă, un optimism rezervat. ”DACĂ acest proiect va fi pus în aplicare, atunci putem spune că orașul Uricani are o șansă uriașă de a-și relansa economia locală pe noi coordonate, care să pună în valoare resursele locale și forța de muncă. Noi am fost de acord să susținem, cu tot ceea ce depinde de noi, acest proiect și sperăm ca partenerii din acest proiect să aibă succes și să pună în operă acest incubator de afaceri, la Uricani. Însă, în același timp, având experiența multor proiecte bune care ni s-au promis și apoi nu s-au mai întâmplat, îmi păstrez totuși o umbră de rezerve și față de acest proiect”, spunea, la vremea respectivă, primarul Dănuț Buhăescu.

Din păcate, anul 2016 a trecută fără ca guvernul tehnocrat să reușească deblocarea programelor de finanțare europene și, implicit, atragerea de bani europeni pentru proiectele deja pregătite în acest scop. Bineînțeles că în aceeași situație s-au regăsit și proiectele propuse în Valea Jiului (și nu numai) de Asociația Euroclass Trading. N-am reușit să aflăm care este în prezent stadiul acestor proiecte sau dacă acestea mai au vreo șansă de a obține finanțarea necesară.

Cert este că, în noile condiții, primarii se tem că tergiversarea sau chiar anularea posibilității de implementare a acestor proiecte, pentru care autoritățile locale nu au nici un fel de vină (neavând decât calitatea de beneficiar al acestui parteneriat cu Asociația Euroclass Trading), s-ar putea întoarce chiar împortiva lor, dacă cineva ar avea intenția de a utilize acest subiect ca instrument politic, punând în mod fals nerealizarea obiectivelor în cârca primarilor.

Sau poate că, cine știe?, în al doisprezecelea ceas, într-o guvernare ceva mai aplecată și asupra atragerii fondurilor europene spre zonele sărace din România, măcar în parte sau sub o altă formă, aceste tipuri de proiecte, care nu par deloc fantastice dacă sunt privite într-o analiză ceva mai atentă, ar putea deveni, totuși, o frumoasă realitate.

[slideshow_deploy id=’13835′]



« (Știre anterioară)