Ministrul Energiei cere Corpului de Control anchetă la companiile energetice

toma-petcuMinistrul Energiei, Toma Petcu a prezentat astăzi, în ședința de Guvern, situaţia stocurilor de cărbune de la CEO Oltenia şi CEH Hunedoara. Acesta a arătat că stocurile de cărbune aflate astăzi în depozitele CEO Oltenia și CEH Hunedoara, în raport cu consumurile zilnice ale celor două companii energetice, asigură funcționarea termocentralelor pe cărbune pentru 4 zile.

Astfel, potrivit ministrului Energiei, CEO Oltenia are un stoc de cărbune de 357.000 de tone cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, iar la CEH Hunedoara stocul este de 30.000 de tone de cărbune cu un consum de 6.100 de tone pe zi. „Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timplul la limita stocului de cărbune, am dispus corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi în Ministerul Energiei. În perioada următoare vom elabora proceduri foarte clare şi bine stabilite care să ne spună cum trebuie să procedăm plecând de la această experienţă nefericită şi de la consumul istoric la electric şi gaze. Aceste proceduri nu au fost făcute în guvernarea anterioară”, a declarat Toma Petcu în deschiderea şedinţei de guvern de astăzi, 12 ianuarie. 

Ministrul Energiei a mai precizat că vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marţi seara, în intervalul 18-19, acesta fiind de 9.730 MW. Toma Petcu a declarat că a fost suplimentat numărul de vagoane care transportă cărbunele la centrale, dar şi numărului de oameni care asigură descărcarea. În plus, grupurile energetice care funcţionau pe gaze, au trecut la folosirea păcurii. Ministrul apreciază că toate aceste măsuri vor fi în măsură să asigure funcționarea Sistemului Energetic Național în perioada de vârf a consumurilor anuale, care se înregistrează în aceste zile. 

vlad grigorescuÎn replică, fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu apreciază că stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. ”Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece. Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. „Greaua moştenire” e doar o chestiune de discurs politic”, a declarat Victor Grigorescu.

[slideshow_deploy id=’17636′]