Doi fraţi din Petroșani, rătăciți în Munţii Parâng

În data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 17.40, doi tineri au solicitat sprijin la numărul de telefon 0SALVAMONT. Cei doi au anunţat că s-au rătăcit în zona Vf. Parângu Mic. Tinerii plecaseră cu plăcile de snowboard în această zonă, dar, datorită condiţiilor metorologice nefavorabile, s-au rătăcit.

„Echipa Salvamont Parâng a informat jandarmii montani din staţiune şi împreună au pornit către zona respectivă, aflată în afara domeniului schiabil.  În zona Vf. Parângu Mic, care se află la altitudinea 2.074 m, jandarmii montani şi salvamontiştii nu au găsit pe cei doi tineri, dar nici urme al acestora. În acea zonă vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic.

Având în vedere această situaţie, jandarmii montani şi salvamontiştii au continuat acţiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jieţului.

O altă echipă formată din cinci jandarmi, precum şi un echipaj Salvamont, au pornit către cabana Mija, din Cheile Jieţului, unde era posibil ca cei doi tineri să coboare.  De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie” au declarat reprezentanții IJJ Hunedoara

La ora 21.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit pe cei doi tineri în apa râului Jieţ. Cei doi erau uzi, obosiţi şi sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor a fost că cei doi tineri nu aveau sursă de iluminare. Coborâseră de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deşi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să îşi dea seama.

Cei doi tineri au fost preluaţi cu autovehiculul de a doua echipă de jandarmi pentru a fi conduşi către municipiul Petroşani. Totodată a fost informat echiajul SMURD care s-a deplasat pe Cheile Jieţului. Cei doi tineri au fost evaluaţi de echipajului SMURD, însă au refuzat să fie transportaţi la spital şi au fost preluaţi de rude.

Cei doi tineri sunt fraţi, domiciliaţi în municipiul Petroşani cu vârsta de 28 şi respectiv 17 ani.

[slideshow_deploy id=’20328′]