Radu Herjeu a adus povestea neștiută a televiziunii în goana după rating, pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

viata in directPrima piesă pusă în scenă în 2017 la teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, ”Viața e în direct doar aici !”, a cărei premieră absolută a avut loc sâmbătă, 14 ianuarie, într-un nou spectacol ”cu casa închisă” dar și în fața unui public entuziast din rândul căruia a făcut parte și autorul piesei, jurnalistul și omul de televiziune Radu Herjeu (aflat pentru a doua oară cu o piesă de teatru montată, în premieră, la Petroșani) a dezvăluit – pentru cei care încă se mai amăgeau că viața reală mai constituie  subiect al emisiunilor de televiziune – adevărul din spatele camerelor de luat vederi.

De altfel, regizorul piesei, Andrei Mihalache avertiza încă dinaintea premierei, în declarațiile acordate presei locale, că ”Spectacolul nostru “Viața e în direct doar aici!” se vrea un semnal de alarmă – tras cu mijloacele comediei – asupra dependenței societății de azi față de micul ecran, față de manipulare și comerț ieftin de senzațional”. Iar demonstrația a reușit. A reușit grație ”trădării” comise, cu umor, dar și cu dramatism, de Radu Herjeu; grație curajului Nicoletei Bolcă, directorul teatrului din Petroșani, care și-a asumat producția acestui spectacol; grație viziunii regizorale a lui Andrei Mihalache; grație scenografului Alexandru Radu, dar mai ales grație actorilor care au dat viață acestei piese: Mihai Alexandru (în rolul realizatorului de televiziune), Alexandru Cazan (în rolul manelistului), Oana Liciu-Gogu (într-o fabuloasă interpretare a personajului ”Doamna Popescu”) – în rolurile principale, susținuți de o interpretare pe măsură a actorilor din rolurile secundare: Sergiu Fârte, Irina Bodea-Radu, Anca Markos, Corina Vișinescu, Lilia Melinti, Izabela Badovics, Adelin Ilie și Dorin Ceagoreanu. Cu toții au avut parte de aprecierile publicului și de binemeritatele aplauze pentru prestația scenică.

Fără îndoială, ”Viața e în direct doar aici !” a reușit să demonteze, în ochii celor prezenți la premieră, mitul potrivit căruia ”tot ce se vede pe micul ecran e sfânt”. Pentru că piesa lui Radu Herjeu vine la momentul potrivit, aducând cu sine dușul rece al realității, chiar cu prețul ”trădării” breslei.

Morala ? Explicația regizorului Andrei Mihalache este cât se poate de categorică: De 27 de ani în societatea românescă și-a făcut loc cu coatele și cu dinții un zeu neîndurător și sagace: TELEVIZIUNEA! … Alertă! Șoc! Groază! Breaking News!… O țară întreagă stă cu sufletul la gură și cu ochii pe micul ecran să afle – de pe o zi pe alta – ce grozăvii s-au mai întâmplat cu amanta vreunui manelist sau în familia dezorganizată a vreunei vedete făcute peste noapte și câte kilograme de silicon cară după sine vreo divă. Cine nu apare “pe sticlă” nu există! Dar nici cine n-a văzut ultimele episoade din ultima telenovelă turcească, nu există… Uităm de viața noastră și trăim viețile altora. Vechiul dicton latin “pâine și circ” s-a transformat în contemporanul “pâine și televizor”.

[slideshow_deploy id=’19869′]