Noul an începe în Valea Jiului cu impozite ”înghețate” dar cu o nouă taxă care dă frisoane populației: Taxa de salubritate

gunoiChiar dacă perspectivele economice ale Văii Jiului impuneau o majorare a ipozitelor locale pentru a da autorităților locale garanția funcționării fără probleme în anul 2017, niciunul dintre Consiliile Locale din orașele și municipiile Văii Jiului nu au aplicat majorări de impozite și taxe pentru acest an.

Mai mult decât atât, la Petroșani, spre exemplu, au fost aplicate și o serie de reduceri de taxe pe proprietate (în special pentru proprietarii de terenuri și imobile din zona turistică – măsura vizând încurajarea dezvoltării turismului), fiind în același timp introduse o serie de măsuri de debirocratizare a administraței locale, care sunt de asemenea însoțite de eliminarea unor taxe administrative.

Toate unitățile administrativ-teritoriale din Valea Jiului au păstrat însă prevederea potrivit căreia, plata anticipată a impozitelor și taxelor locale darorate de contribuabili pentru întregul an 2017, până la finele lunii martie, aduce o bonificație de 10%.

Dincolo de aceste vești bune, cu care se deschide anul fiscal 2016 în Valea Jiului, contribuabilii, persoane fizice sau juridice, primesc și vestea introducerii unei noi taxe: TAXA DE SALUBRITATE. Impusă de condițiile din noua modalitate de exploatare și management al deșeurilor în sistem integrat la nivelul Văii Jiului, dar mai ales de perspectiva punerii în funcțiune a Sistemului Integrat al Managementului Deșeurilor în județul Hunedoara, noua taxă înlocuiește practic factura pentru colectarea deșeurilor emisă de seviciile de gospodărie sau firmele de salubritate, mutând obligativitatea plății serviciului de colectare a deșeurilor menajere direct la Serviciul de Impozite și Taxe al Primărilor din Valea Jiului.

Fiind vorba despre o nouă taxă, majoritatea Primăriilor din Valea Jiului (Vulcan, Lupeni, Petrila, Uricani și Aninoasa) solicită tuturor contribuabililor, persoane fizice sau juridice, depunerea, în cel mai scurt timp, a unei declarații de impunere. Aceasta vizează, în cazul persoanelor fizice, declararea numărului de membrii din fiecare familie aferent fiecărei locuințe de domiciliu, iar în cazul persoanelor juridice declararea sediilor și punctelor de lucru ale acestora.

Municipiul Petroșani este singurul din Valea Jiului care este cu un pas înainte în acest domeniu, aici taxa de salubritate fiind impusă deja de câțiva ani, iar colectarea eficientă a acesteia permițând autorităților locale păstrarea acesteia la aceeași valoare de 6,00 lei/persoană pe lună. În plus, pentru familiile cu mai mult de 6 persoane/locuință, valoarea acesteia este redusă cu 50%.

Nu același lucru se întâmplă în celelalte localități ale Văii Jiului, unde taxa de salubritate variază de la 7,00 lei la 8,00 lei de persoană, pe lună. Valori ceva mai mari sunt aplicate persoanelor juridice, care, în anumite cazuri, plătesc taxa de salubritate în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o predau firmelor de salubritate.

Reprezentanții autorităților publice locale speră ca transferul de responsabilitate în colectarea taxei pentru managementul deșeurilor, de la firmele de salubritate direct în sarcina administrațiilor locale, să crească eficiența colectării dar, în același timp, să asigure o mai bună eficiență a acestui important serviciu public, mai ales în condițiile în care managementul deșeurilor reprezintă principala ”temă” europeană căreia România trebuie să i se alinieze de urgență, pentru a elimina riscul unor sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Unii edili recunosc însă că, din pricina sărăciei încă persistentă la nivelul Văii Jiului, dar și în perspectiva restrângerii locurilor de muncă din regiune, colectarea taxei pentru colectarea deșeurilor va constitui cea mai mare provocare a anului fiscal 2016. În același timp însă, aceștia apreciază că de eficiența colectării acestei taxe depinde dacă, în anii următori, costurile colectării și depozitării deșeurilor vor fi mai mari sau, dimpotrivă, mai mici, pentru cetățenii Văii Jiului.

[slideshow_deploy id=’13837′]