Jandarmii hunedoreni au prezentat bilanțul activității din anul 2016

jandarmerie bilantVineri, 20 ianuarie 2017  s-a desfăşurat „Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în anul 2016”.

Alături de personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, la acest eveniment au participat: Valer UNGUR – prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu KISZELY– subprefectul judeţului Hunedoara, Daniel ANDRONACHE – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, precum şi reprezentanţii administraţiilor publice locale unde funcţionează structuri de jandarmi şi instituţiilor publice din judeţ cu care jandarmii au relaţii de colaborare/cooperare.

Activitatea a presupus evaluarea tuturor domeniilor de activitate din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, rezultatele obţinute în cursul anului 2016 şi au fost prezentate principalele direcţii de acţiune pentru anul următor.

 

Bilanţ misiuni:

În anul 2016 jandarmii hunedoreni au executat 1.480 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestaţiilor de protest, cultural-artistice, sportive, religioase, electorale desfăşurate pe domeniul public şi pe timpul vizitelor oficiale.

Semnificativ este faptul că pe timpul misiunilor de asigurare a ordinii publice nu au fost înregistrate tulburări grave a ordinii de drept ori confruntări violente între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine.

De asemenea, jandarmii au executat 230 acţiuni de intervenţie, care au constat în acţiuni de salvare – evacuare a persoanelor din zona montană, aplanarea unor conflicte, constatarea unor fapte ilegale sau asigurarea măsurilor de ordine în zonele în care se aflau produse periculoase. Numărul acțiunilor de intervenție a crescut cu 160 % față de anul precedent.

Tot în această perioadă, jandarmii au executat 9.431 misiuni de menţinere a ordinii publice, în creştere cu 42,5% faţă de anul precedent. Din acestea, 2.703 au fost patrule mixte polițist-jandarm. Numărul patrulelor mixte a fost cu 115 % mai mare față de anul precedent.

Aplicarea conceptului de patrule mixte poliţie-jandarmerie, concomitent cu utilizarea patrulelor independente de jandarmi în sistem integrat a avut un rol important în creșterea gradului de siguranţă al cetăţenilor. Astfel, în anul 2016, a continuat scăderea infracţionalităţii stradale, faţă de anul precedent cu 19,45.

Totodată, ne-am implicat activ și în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ, unde au fost executate peste 1.300 de acţiuni independente la cele 32 de licee şi şcoli generale date în responsabilitate.

Jandarmii au executat peste 3.250 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiuni montane, pe trasee turistice şi staţiunea balneară Geoagiu Băi, în creștere cu 30% față de anul precedent.

jandarm-montanJandarmii montani au desfăşurat independent sau împreună cu salvamontiştii 57acţiuni de căutare şi salvare / evacuare a 86 persoane aflate în dificultate în zona montană.

Pe timpul misiunilor executate, jandarmi au constatat 356 fapte de natură penală cu 357 autori identificaţi. Dintre acestea 233 fapte de natură penală au fost constatate în cadrul dispozitivelor independente, iar 123 au fost constatate în comun cu efectivele de poliţie și alte instituții.

Jandarmii au aplicat 3.386 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de peste 840.000 lei.  Numărul sancțiunilor contravenționale este cu 17% mai mare față de anul precedent.

În aceiaşi perioadă, jandarmii au executat 1.429 mandate de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea, cu 11% mai mult faţă de anul precedent. De remarcat este că această creștere a numărului de mandate transmise spre executare jandarmilor se adaugă la creșterea de 19% realizată în anul 2015.

În perioada analizată au fost asigurate cu pază şi protecţie 896 transporturi de produse cu caracter special. De asemenea, a fost asigurată paza şi protecţia la 60 de transporturi de bunuri şi valori, în creştere cu 9% faţă de anul precedent. Totodată s-a asigurat şi paza la 928 transporturi de corespondenţă clasificată, în cooperare cu Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara.

În perioada de referinţă, prin sistemul unic de urgenţă „112” s-au înregistrat peste 5400 apeluri primite de jandarmi, cu  17,7 % mai mult faţă de anul precedent. Totodată s-a înregistrat şi o creştere cu 84,7% a numărului intervenţiilor executate de jandarmi ca urmare a sesizărilor la numărul de urgenţă „112.

Proiecte în derulare

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara este iniţiator sau contribuie la  mai multe proiecte aflate în curs de derulare cum ar fi:

  • Planul de colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Decebal” Hunedoara, Asociaţia Rangerilor din România şi R.N.P. – Romsilva – Administraţia Parcului Naţional “Retezat” R.A.
  • Acordul de Parteneriat pentru constituirea „Parteneriatului pentru dezvoltarea şi promovarea destinaţiei de ecoturism Ţara Haţegului – Retezat”
  • Proiectul Life +  „Îmbunătăţirea conectivităţii mediului natural pentru urs şi lup printr-o reţea naturală de situri Natura 2000 în România”

În cel de-al treilea an de când Jandarmeria Română a devenit partener alături de Fauna & Flora International din Marea Britanie, Asociaţia Zarand şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice în proiectul Life + Connect Carpathians, I.J.J. Hunedoara prin efectivele Postului jandarmi montan Vaţa de Jos a executat peste 260 de misiuni, în urma cărora au fost constatate 23 fapte de natură penală şi aplicate 119 sancţiuni contravenţionale.

jandarmi

Ca un rezultat al activităţilor desfăşurate în comun de factorii interesaţi în managementul resurselor naturale pentru elaborarea şi implementarea măsurilor de conservare la nivel regional a fost elaborată şi aplicată Procedura operaţională privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase. Acest document de lucru a fost elaborat pentru prima dată în ţara noastră la nivelul judeţului Hunedoara şi a fost preluat de Ministerul Mediului pentru aplicare la nivel naţional.

De asemenea, în cursul anului 2016 s-au desfăşurat 3 întâlniri periodice de evaluare şi analiză a activităţii desfăşurate în cu partenerii în cadrul proiectului, precum şi vizita Excelenței Sale domnul Paul BRUMMELL, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, care şi-a arătat interesul pentru acest proiect, pe care l-a caracterizat ca fiind o „activitate bună făcută de Jandarmerie pentru români şi România”.

  • Protejarea monumentelor istorice – situl arheologic Sarmizegetusa Regia

În ceea ce priveşte acest proiect putem spune că este o reuşită deoarece a condus la creşterea gradului de siguranţă în zona sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, unde se desfăşoară un turism civilizat, deşi numărul turiştilor români şi străini ce au vizitat monumentul istoric a ajuns la peste 60.000 în anul 2016.

  • Centrul Judeţean pentru Managementul Situațiilor de Urgență Hunedoara şi-a demonstrat eficienţa gestionării situaţiilor de urgenţă şi a tuturor evenimentelor şi situaţiilor de interes operativ ce au apărut la nivelul judeţului în sistem integrat, în cadrul unei structuri operaţionale comune.

Priorităţi pentru anul în curs

Priorităţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în anul 2017 vizează continuarea consolidării şi modernizării instituţionale, creşterea eficienţei modului de planificare şi executare a misiunilor din competenţă, asigurarea calității suportului acestora, precum şi grija faţă de OM.