Septimiu Krausz, cetățean de onoare al municipiului Petroșani

Septimiu Krausz, profesor universitar dr. al Universității din Petroșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Petroșani. În epoca comunistă, profesorul universitar Septimiu Krausz a câştigat bătălia cu sistemul, astfel că Universitatea din Petroşani a fost singura instituţie de învăţământ superior din ţară unde s-a predat în acea perioadă sociologia.

 

 „Petroșaniul, centrul acesta universitar, are cea mai mare longevitate de predare neîntreruptă a sociologiei, din toată țara. Acum intrăm în al 49-lea an de predare. Sociologia, dacă este, trebuie să fie critică și critica nu place aparent, nici unei puteri. În 2011, erau pregătite 4 diplome la nivel național. Ne-am prezentat doi. Între timp, ceilalți doi au murit. O să vedem cine o să-și aroge titlul de ultimul mohican al predării sociologiei, după 1945, după al Doilea Război Mondial, pentru că mai suntem doi, iar celălat coleg al meu avea, atunci când l-am sunat de Crăciun, un tonus bun”, a spus prof.univ.dr. Septimiu Krausz.

Consilierul local, Valeriu Butulescu, este cel care a făcut această propunere de a-i decerna titlul de cetățean de onoare profesorului universitar Septimiu Krausz.

„Se poate vorbi mult despre domnul profesor Krausz. Înainte de Revoluție, într-o perioadă complicată politic, domnia sa reușește să impună la Petroșani o știință curajoasă pentru vremea respectivă. Au fost necazuri, dar a venit Revoluția și într-o  perioadă în care o lumea se răsturna și se puneau bazele altei lumi, domnul profesor este ales și adus în fruntea municipiului, într-o perioadă de provizorat greu de înțeles în ziua de azi”, a spus Valeriu Butulescu.

 

Rolul profesorului universitar a fost determinant pentru comunitatea Petroșaniului.

 

„Astăzi este un moment important pentru comunitatea noastră. Domnul Butulescu a spus cam tot despre personalitatea domnului profesor, dar eu cred că, dumnealui, în perioada aceea, de început de democrație în România, a avut, pentru Valea Jiului și pentru Parlamentul României, luciditatea și viziunea unui om de mare valoare, reușind să țină un echilibru, aici pe plan local, în acele zile fierbinți, dar și ulterior, în Parlamentul României”, a completat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

 

[slideshow_deploy id=’19661′]

 

 



« (Știre anterioară)