Marea maestră Cristina Foișor a fost înmormântată la Petroșani

badulescu foisorMarea maestră de șah Cristina Foișor a fost înmormântată, joi, la Petroșani, orașul natal, a declarat pentru AGERPRES, soțul său, antrenorul Ovidiu Foișor. Slujba religioasă a avut loc miercuri, 25 ianuarie, ora 17,00, la Casa Parohială din Moșnița Nouă, comună de lângă Timișoara.

Înmormântarea s-a desfășurat joi, 26 ianuarie, la Capela Bobocul, cu cimitir în vecinătate, din Strada ”1 Decembrie 1918”, nr, 22, din Petroșani, județul Hunedoara.

Antrenorul emerit Sergiu Grunberg a spus pentru reporterul AGERPRES: ”Prin decesul Cristinei Foișor, dispare marea echipă feminină de șah a României, care a cucerit numeroase medalii și concursuri internaționale. Cristina a fost cetățean de onoare al Orașului Petroșani, unde a organizat competiții pentru copii, cu un puternic impact local. Părinții Cristinei au fost cadre didactice, deci multe generații de oameni din Petroșani au cunoscut această familie. Este o mare pierdere pentru șahul românesc”.

”La 49 de ani, o vârstă la care mai avea multe de oferit vieții, familiei și șahului, a plecat dintre noi marea maestră Cristina Foișor. În cariera ei șahistă a obținut 5 titluri naționale la senioare și 3 la junioare individual și nenumărate medalii pe echipe. Din anul 1988 a participat la 14 olimpiade (absentă doar în 2008) jucând numai pe mesele 1 sau 2. A cucerit o medalie de aur și 2 de argint la Cupa Campionilor Europeni cu echipa AEM Timișoara. (…) S-a stins după o luptă inegală cu o boală necruțătoare”, se arată în comunicatul FR Șah.

Jucătoarea, care trebuia să reprezinte România la Campionatul Mondial feminin de la Teheran, începând cu 10 februarie, a decedat duminică, după mai multe zile de comă, la Spitalul județean din Timișoara.  Cristina Adela Foișor s-a născut la 7 iunie 1967, la Petroșani.

Profesoară, absolventă a Facultății de Matematică de la Universitatea din Timișoara, Cristina Foișor s-a dedicat în întregime șahului împreună cu soțul său, antrenorul Ovidiu Foișor și cu cele două fete, marea maestră Sabina-Francesca Foișor (născută în 1989, stabilită în Statele Unite ale Americii) și maestra FIDE Mihaela-Veronica Foișor (născută în 1994).

[slideshow_deploy id=’27126′]