Ne așteaptă facturi mai mari la încălzire

Episoadele de ger năprasnic vor duce la facturi mai mari cu încălzirea iar veștile rele nu se opresc aici. Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se așteaptă noi episoade de ger, iar prețul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

Prețul energiei pe piața spot a bursei OPCOM a depășit, joi, 600 de lei pe MWh, record absolut, nivelul fiind dublu față de începutul acestui an. Consumul de energie a atins și el în această lună cote-record de peste 9.000 de MW.

Pe 12 ianuarie, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că a observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, precum și la Ministerul Energiei.

„Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. (…) La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcționare de maxim patru zile”, a declara Petcu, în cadrul unei ședințe de Guvern. Verificările la cele două companii energetice care funcționează pe cărbune s-au încheiat iar acum se așteaptă raportul inspectorilor ministerului și în funcție de el ar putea să se ia și măsuri împotriva conducerilor celor două societăți.

[slideshow_deploy id=’19661′]

 



« (Știre anterioară)