Natalia Intotero (deputat PSD de Hunedoara): ”Eu mi-aș dori ca, odată ce lucrurile vor fi corect și complet explicate, oamenii să înțeleagă singuri că au fost victime ale unor dezinformări”

intotero–         Cum comentați situația în care s-a ajuns după deciziile Guvernului de adoptare a unor măsuri de natură juridică ?

–         Eu cred că românii se află acum, așa cum din păcate deseori s-au mai aflat de-a lungul ultimilor ani, într-o eroare generată de răstălmăcirea lipsită de bună credință a modificărilor aduse unor proiecte de lege care nu fac altceva decât să răspundă unor decizii ale Curții Constituționale a României, dar și unor cerințe juridice ale organismelor internaționale, respectiv CEDO sau Comisia de la Veneția. Din păcate, dezinformarea și manipulările pot duce la ceea ce am văzut în ultima perioadă. Pe de altă parte, poate că nici Guvernul nu a explicat așa cum trebuie motivele acestei Ordonanțe de Urgență, dar și efectele ei.

–         Care este rațiunea ?

–         Armonizările realizate asupra Codului penal erau urgente pentru că, în mod normal, orice decizie a Curții Constituționale a României ar trebui pusă în act într-un termen de maxim 45 de zile de la emiterea deciziei respective. Ori, în acest caz, termenul a fost cu mult depăşit. Din acest motiv, judecătorii erau obligaţi să judece speţe în baza unei legislaţii neconstituţionale, ceea ce nu poate fi tolerat într-un stat de drept. Urgența adoptării acestor prevederi legislative este justificată și de iminența pronunțării unei hotărâri-pilot din partea CEDO.)

–         Înseamnă însă toate aceste corelări, dezincriminarea penală a faptelor cu prejudicii mai mici de 200.000 de lei ?

– Vedeți, aici este o altă gravă eroare de înțelegere a modificărilor stabilite de Guvern, ca să nu spun că e vorba despre o altă manipulare. Ipoteza conform căreia dezincriminarea faptelor care produc un prejudiciu de până la 200.000 de lei echivalează cu exonerarea de răspundere pentru cei care săvârșesc o astfel de faptă penală este una abolut falsă. Răspunderea va exista, doar că va fi o răspundere administrativă și disciplinară, iar prejudiciul va fi recuperat. Nici stabilirea plafonului de 200.000 de lei nu a fost una arbitrară, ci s-a plecat de la prevederile art.183 din Codul penal care definesc noțiunea de ”consecințe deosebit de grave” ale unei infracțiuni unde regăsim un cuantum de 2 milioane lei. S-a apreciat astfel că, pentru existența infracțiunii de abuz în serviciu un cuantum de 10 ori mai mic este în acord cu Decizia Curții Constutuționale, Comisiei de la Veneția și jurisprudenței CEDO. Așadar, abuzul în serviciu nu este dezincriminat! Cei sub pragul de 200.000 lei nu scapă de plata prejudiciului, doar că, în aceste cazuri, sancțiunea este una administrativă și disciplinară, dar repet – cu recuperarea prejudiciului.

–         Noile prevederi legislative nu vor conduce la grațierea unora dintre politicienii aflați în închisori ?

– Vedeți, și aici lucrurile au fost greșit înțelese. Ordonanța de urgență la care facem referire nu are ca subiect grațierea. Sub nici o formă! Guvernul a ținut cont de solicitările din stradă și de opiniile exprimate de societatea civilă și de CSM: a trimis grațierea la dezbatere în Parlament. Mai mult, forma propusă de Ministrul Justiţiei pentru graţiere este cea care a fost propusă și de ministrul tehnocrat Raluca Prună. Practic, se graţiază o zi pentru 10 zile de pedeapsă. Și mă bucur că mi-ați pus această întrebare pentru că mi-ați dat ocazia să explic o informație care a ajuns în spațiul public răstălmăcită, creând confuzie.

intotero–         Situația politică tensionată din România poate pune în discuție și măsurile de natură economică fnanciară și fiscal anunțate deja de PSD pentru acest an ?

–         Nu. De altfel, începând chiar din această lună, o mare parte din aceste măsuri intră în vigoare. Creșterea salariului minim la 1450 de lei este deja o promisiune îndeplinită. Creșterea cu 20%  a salariilor din administrația publică este deja o promisiune îndeplinită. Creșterea cu 50% a salariilor actorilor este deja o promisiune îndeplinită. Aplicarea legii privind creșterea salariilor din educație cu până la 15% este o promisiune îndeplinită. Creșterea punctului de pensie la 1000 de lei este deja o promisiune îndeplinită. Creșterea pensiei minime la 520 de lei este tot o promisiune îndeplinită. Transportul gratuit pe calea ferată pentru studenți și creșterea alocației pentru fondul de bursă al studenților la 83 de lei sunt alte promisiuni îndeplinite. Așa cum și eliminarea unor taxe este , de la 1 februarie, o promisiune îndeplinită. Așa cum, dacă vorbim despre susținerea mediului de afaceri, reducerea impozitului pe veniturile microintreprinderilor la 1% este o promisiune îndeplinită. Eliminarea formularului de TVA este, de asemenea, o promisiune îndeplinită.

–         Este suficient ?

–         Raportat la programul de guvernare cu care PSD a câștigat încrederea românilor în 2016 este un start foarte bun. Mai sunt multe lucruri de făcut. Dar nu uitați că a trecut doar o singură lună de când Guvernul PSD se află la guvernare. Vreau să vă spun că noi am întocmit și un calendar al măsurilor pe care le vizăm, în fiecară etapă trimestrială, pentru toate domeniile de activitate în care ne-am asumat anumite promisiuni în fața românilor și ne vom ține de acestea.

–         Cum se va rezolva situația care a scos oamenii în stradă ?

–         Eu mi-aș dori ca, odată ce lucrurile vor fi corect și complet explicate, oamenii să înțeleagă singuri că au fost victime ale unor dezinformări. Ceea ce le recomand eu tuturor celor care vor să înțeleagă exact cum stau lucrurile este să citească, efectiv, aceste texte legislative și atunci se vor convinge cine are dreptate.

– Cum va acționa, în continuare, PSD, dacă protestele din stradă nu se vor opri ?

– Astăzi, am stabilit în ședința Comitetului Executiv Național ce e de făcut mai departe. Protestele oamenilor țin de drepturile constituționale ale acestora și noi respectăm acest lucru. Desigur, nu suntem de acord cu formele de violență ale acestora. În plan politic, începem în Parlament dezbaterile pe Legea Bugetului și mergem înainte cu aplicarea programului de guvernare pe care l-am promis românilor.

[slideshow_deploy id=’36591′]