La propunerea primarului din Petrila, autoritățile locale din Valea Jiului caută o soluție comună pentru gestionarea cazurilor de violență domestică

jurca vasilicaChiar dacă puțini sunt cei care vor să recunoască, violența domestică reprezintă, din nefericire, una dintre problemele majore ale societății în care trăim. Din păcate, atitudinea oamenilor care cred că ”bătaia e ruptă din Rai” reprezintă o realitate aproape cotidiană și în Valea Jiului. O realitate tristă, ce necesită atitudine și acțiune imediată. Inclusiv sau mai ales din partea autorităților.

Pornind de la o astfel de realitate s-a născut și demersul primarului orașului Petrila, Vasile Jurca, de a solicita colegilor săi primari din toate localitățile Văii Jiului, demararea procedurilor pentru înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitare (ADI) care să gestioneze problemele generate de violența domestică, într-un mod coerent, competent și eficient.Avem o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară Județeană pentru ocrotirea animalelor fără stăpân, dar e grav că nu avem o asociație de acest tip pentru oamenii a căror viață și securitate le este pusă în pericol !”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Acesta le-a transmis, zilele trecute, o scrisoare colegilor săi de la primăriile din Petroșani, Vulcan, Lupeni, Uricani și Aninoasa, în care le face o propunere de proiect pentru dezvoltarea unui sistem de servicii sociale, prin constituirea unei asociații a unităților administrativ teritoriale: ADI – Servicii sociale. Primarul Petrilei crede că o astfel de asociere poate rezolva, în mod eficient, nu doar problema violenței domestice, dar că ea poate fi oportună și pentru alte tipuri de servicii sociale, pe care, administrațiile locale sunt obligate, prin Legea 292/2011 a asistenței sociale, să le asigure și care răspund nevoilor identificate în fiecare administrație locală:  situația persoanele fără adăpost, problema copiiilor străzii, problemele persoanelor vârstnice singure, problema adăposturilor de urgenţă pe timp de iarnă etc.

”Sunt convins că această problematică (inexistența unor centre de primire în regim de urgență, adapost de urgență pe timp de iarna, etc.) se regăsește și în unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezentați. Dezvoltarea unui astfel de centru de către fiecare unitate administrativ-teritorială presupune costuri foarte mari de inființare și întreținere la standardele de calitate prevăzute de lege. De asemenea, trebuie avut în vedere caracterul temporar al anumitor servicii, precum și faptul că, numărul beneficiarilor pentru fiecare tip de unitate este relativ mic raportat la costurile ce implică menținerea unui centru. Întrucât există precedent de asociere a unităților administrativ teritoriale pentru gestionarea problemelor deșeurilor și a animalelor  fără stăpân, cu rezultate pozitive, atrag atenția asupra efectelor benefice a unei asocieri în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciilor sociale”, spune Vasile Jurca în scrisoarea transmisă primarilor din Valea Jiului.

Primarul orașului Petrila mai spune că a inițiat acest demers după ce, în perioada scursă de la preluarea mandatului său, a întâlnit la audiențe, în mod frecvent, această problemă, stringentă și deosebit de importantă, a mamelor cu copii, victime ale violenței în familie, care sunt nevoite să părăsească locuința conjugală, dar pentru care, din nefericire, autoritățile locale nu au posibilitatea de a le asigura o alternativă imediată de găzduire și protecție.

Vasile Jurca este convins că probleme de acest fel au toți primarii Văii Jiului și, în acest context, aceștia vor răspunde favorabil demersului său de a-și unii eforturile pentru rezolvarea, urgentă a acestei situații.

[slideshow_deploy id=’17636′]